БТК насред процедурата за пълна или частична продажба

БТК насред процедурата за пълна или частична продажба

Насред процедурата по продажбата на  БТК сме, заяви в понеделник Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на телекома. През последните дни станаха известни четири оферти за покупката на компанията, оценявана между 1,65 млрд. и 1,96 млрд. евро.

Има далеч повече от една заинтересовани страни, които искат да купят част или цялата компанията, каза Щауб, като допълни, че работата на ръководството на БТК е да управлява дружеството в интерес на потребителите и собствениците, а не да коментира решенията на акционерите.

Той не прогнозира как ще продължи процедурата, но посочи, че Тор Бьорголфсон може и да запази инвестицията си в българския телеком. Исландският милиардер притежава чрез фонда си “Новатор” възможността за придобиване на 65% от капитала на БТК.  Тази опция бе издадена от "Вива Венчърс", собственост на инвестиционния фонд "Адвент Интернешънъл", който купи през 2004 г. от държавата същия този процент акции за 230 млн. евро и правото на GSM-лиценз, изпълняван сега от “Вивател”.

Миналата седмица “Файненшъл таймс” съобщи за най-високите оферти, подадени от дубайската “Огер телеком” и турския мобилен оператор “Тюрксел”, както и за предложенията на частния инвестиционен фонд “Юръп партнерс” и консорциума между “Тексас Пасифик Груп” и “Уорбърг Пинкъс”.

Според изданието “Новатор” вероятно ще се възползва от опцията за покупка на 65-процентния дял от БТК непосредствено преди продажбата, като има вариант и евентуалният купувач да придобие освен дела на Бьорголфсон и още 25 процента, собственост на няколко по-големи акционери. По данни от регистрацията на БТК, това са “Ландсбанк Люксембург” с дял от 13,38% и “Барклис Банк”, притежаваща 9,26% от капитала на телекома. Те влязоха в дружеството при борсовата приватизация на остатъчния държавен дял след продажбата на основния пакет. Хипотетичният собственик на БТК би могъл да отправи търгово предложение за останалите 10 на сто и, ако придобие половината от тях, дори може да отпише компанията от борсата

Докато върви процедурата по продажбата, компанията продължава да добавя стойност, пускайки нови услуги за клиентите си. Следващата седмица БТК ще пусне web телевизия, която ще може да се ползва от клиентите на ADSL услугата. Пакетите са за теглене на филми, на музика, комбинация между двете, плейбой продукция, специален пакет за българите в чужбина и такъв с опция за допълнителен брой филми.  Засега ползването на БТК WebTV ще се плаща отделно, но до края на годината таксите за интернет и телевизия ще се обединят, каза Маркус Голдер, директор маркетинг фиксирани услуги. След като отпадне регулацията на разговорите от стационарните телефони, компанията ще може да предложи и общ пакет за фиксирана и мобилна телефонии, интернет и ТВ.

Дo 24 април мобилният оператор на БТК – “Вивател” ще пусне и видео разговори през GSM и пренос на данни чрез 3G-мрежата си, съобщи Ричард Шиърър, изпълнителен директор на дружеството. Ще спазим изискването на лицензията си за срока на въвеждане на този вид услуга, допълни той. Цената на видео обажданията ще бъде обявена при старта им, пакетът за трафик на данни предлага пренос на 1024 МВ за 36 лв. месечно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?