БТК се оправда с КРС за загуба на абонати

С отпадането на монопола им на телекомуникационния пазар БТК са загубили 60 процента  от международния трафик. Вече губим и от пазарния си дял при междуселищните разговори на дълги разстояния, където също силно навлезе конкуренцията на алтернативните оператори, казаха от телекома.

Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на БТК, обясни в четвъртък, че тенденцията е битовите абонати да закриват фиксираните си телефонни постове и да минават изцяло към мобилните оператори, докато при бизнес потребителите се забелязвало откриване на нови линии, но намаляване на времето на разговорите.

Според представители на телекома част от причините за отказа на хората от домашни телефони са и високите цени на разговорите от фиксирана мрежа към мобилна.

От БТК смятат, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е определила изключително висока такса за влизане от системата на БТК в тези на мобилните оператори. Тя не е променяна от години, въпреки бурното развитие на телекомуникационния пазар, на който мобилните оператори плащат стотинки за влизане в мрежите си, а БТК дава на “Глобул” и “Мобилтел” 0.456 лв. в силен и по 0,432 лв. в слаб трафик. Така цената на минута разговор от фиксиран телефон към мобилен от 0.66 лв. в силен и 0.57 лв. в слаб трафик е абсолютно неконкурентна, казаха от БТК.

Пред два дни компанията обяви спад на тримесечната консолидирана нетна печалба с 33,4%, а на деветмесечната печалба след облагането с данъци - с 24,6% в сравнение със същите периоди на 2005 г.. Като причина за това отново бе посочен отказът на битови абонати.

Въпреки пречките, които среща, БТК ще продължи инвестиционната си програма в предлагането на свързаните гласови услуги и широколентов интернет за бита, стана ясно от думите на Щауб.

 

Пазарни проучвания показват, че ADSL-услугите на БТК държат 11 на сто от интернет пазара, докато LAN-операторите и кабелният интернет държат съответно 55 и 24 на сто. Само 10-процента от потребителите ползват dial-up вход в интернет.

 

Поне 700 имота влизат в нова дъщерна компания

Главният изпълнителен директор на БТК каза още, че е в процес на планиране дъщерното дружество на компанията, което ще поеме управлението на всички недвижими имоти на телекома.  Досега е направен опис на 700 сгради, но той не е окончателен, каза Щауб. По думите му правата на собственост не са прехвърлени на специалната компания, защото има неща за доуточняване с данъчната администрация. Той се въздържа да обяви на този етап балансовата стойност на описаните имоти.

В обявата за свикване на извънредно общо събрание на акционерите на БТК, насрочено за 30 ноември 2006 г., е записана точка от дневния ред за прехвърляне на недвижима собственост на обща пазарна стойност 366 млн. хлв. от БТК в БТК “Имоти” под формата на непарична вноска.

Засега не е решено дали компанията ще работи като агенция за недвижими имоти, дали ще се обявяват търгове за продажба на сградите или ще се избере друг механизъм за управлението на БТК-имотите, каза Щауб.

По повод слуховете за продажбата на Телефонната палата в центъра на София, Щауб каза, че досега не са получавани оферти за сградата, но в същото време компанията си дава сметка, че няма нужда от този имот. Пренасянето на техниката обаче си има цена, освен това Телефонната палата в София има за БТК и емоционална стойност, допълни той.

БТК губела десетки милиони от далечните постове

Десетки милиони левове годишно губи БТК от предоставянето на универсалната телефонна услуга и няма работещ механизъм, по който да бъде компенсирана от държавата за поддържането на социалната дейност, оплакаха се от БТК в четвъртък. Затова от телекома поискаха в новия закон за електронните съобщения да се предвидят и други начини за откриване на телефонни постове в малки отдалечени населени места освен чрез кабел.

Полагането на кабел е свързано с много разходи и време, посочи Павел Велчев, директор “Външни отношения, регулация и конкуренция” в БТК. Шест месеца ни трябват за процедурите по откриването на една линия, като в същото време връзката може да се осъществи чрез безжични или мобилни мрежи, но т.нар. технологичен неутралитет не е регламентиран законово, допълни той.

30 процента от абонатите на компанията са на социални пакети, за което БТК трябва да бъде компенсирана, но при сегашния механизъм ако сега си поискаме плащанията, трябва да чакаме две години, за да ги получим, каза Велчев. Той посочи още, че в другите европейски държави в компенсационния фонд, от който трябва да се покриват загубите от предлагането на универсалната услуга, внасяли суми само операторите, които не са обявени от регулатора за имащи съществено влияние на пазара.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?