Букурещ: Критериите за Шенген са дискриминационни

Критериите, които се изискват от Румъния за присъединяването ѝ към Шенген, са дискриминационни, заяви румънският външен министър Титус Корлъцян.

"Не приемаме процеси, които са произволни, дискриминационни и незаслужаващи доверие. Произволни, защото няма европейска законна правна основа да се прибавят други так наречени критерии към тези, които са стандартни и дискриминационни - защото подобни аргументи не са били използвани за други държави", посочи румънският външен министър, цитиран от Медиафакс.

Той посочи, че през 2007 година са били поканени за присъединяване към Шенген девет държави, а няколко от тях не са изпълнявали всички критерии, но "им бе отпуснат срок - след датата на присъединяването им, да приложат на практика тези въпроси".

Попитан дали все още има някаква надежда за благоприятно решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, Титус Корлъцян подчерта, че целта на Румъния е такова решение, още повече, че в предварителния дневен ред вече е посочено проекторешение във връзка с присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?