Булбанк е лидер за деветмесечието по активи, кредити, приходи и печалби

Уникредит Булбанк заема първо място в банковия пазар на България за деветмесечието на годината по основни показатели като активи, привлечени средства, кредити, капитал, приходи и печалба. Това съобщиха от банката в сряда. Банката обслужва над един милион активни клиенти. 

Според главния изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян много добрите финансови показатели за деветмесечието показват, че след интеграцията на три банки в една – Биохим, Хебросбанк и Булбанк - банката има отлични позиции и стабилна основа за бъдещо развитие.

Кредитите за граждани и фирми достигнаха близо 5 млрд. лева към края на септември 2007 г.  Увеличи се делът на заемите за частни лица в общия кредитен портфейл, които достигат  33.9% при 29.6% преди година.

Нарастването е основно в резултат от високия ръст на ипотечните кредити (59.4% на годишна база). Лидерските позиции на Уникредит Булбанк като основна финансираща бизнеса в България институция се потвърждават и от отпуснатите над 3.1 млрд. лева заеми за корпоративни клиенти към края на деветмесечието.

Общият обем на привлечените средства за периода е над 6.4 млрд. лева. Най-голям дял от тях са депозитите на клиенти, които достигнаха 5.8 млрд. лева. Съотношението кредити към депозити е 85.3%.

На годишна база активите на Уникредит Булбанк нараснаха до близо 8 млрд. лева. Чистата  печалба на банката към края на септември 2007 г. е 210 млн. лева, което представлява ръст от почти 87% на годишна база.  Банката има и най-голям собствен капитал в България, който достигна 1.1 млрд. лв.

Основните финансови показатели за ефективност изпреварват средните стойности на банковия сектор: средната възвращаемост на капитала (ROE) се увеличи до 26.8% (22.5% през същия период на 2006 г.), а средната възвращаемост на активите (ROA) е 3.5% (2.8% през същия период на 2006 г.). 

Ефективното управление на разходите и търговската политика на банката допълнително подобри и показателя разходи към приходи от дейността (cost/income ratio), което достигна 36.6%.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?