“Булгаргаз“ прогнозира около 3% по-евтин газ от януари

“Булгаргаз“ прогнозира около 3% по-евтин газ от януари
Варианти за поевтиняване на природния газ от 1 януари 2011 г. с около и над 3 процента от сегашната цена обсъждат в “Булгаргаз“, научи Mediapool от източници в обществения доставчик. Възможно е и по-сериозно поевтиняване, но всичко зависи от цените на алтернативните горива на световните пазари през следващите няколко дни.

Окончателните разчети на държавната газова компания ще са готови в петък, когато е законовият срок за внасяне на заявлението за тарифите ѝ през следващото тримесечие на годината.

След драстичното поскъпване на природния газ с 25% през юли, през октомври цената бе намалена символично с 1%. Резервите за по-нататъшно понижение са в местния добив на компанията “Мелроуз“от находищата “Каварна“ и “Калиакра“, който вече бил стабилизиран и увеличен.

“Булгаргаз“ включи местния добив в цените си още от октомври, независимо че той стартира в началото на ноември. Тогава шефът на газовата компания Димитър Гогов обяви, че сключените договори са за около 100 млн. куб. м до края на годината и за първото тримесечия на 2011 г. те ще се увеличат с 10-15 на сто. Стана ясно също така, че газът от двете находища е с около 30 на сто по-евтин от руския.

Сега с увеличението на количествата местен газ и със стабилизирането на курса на еврото спрямо долара, “Булгаргаз“ има по-сериозни възможности за поевтиняване на газа, коментираха от дружеството.

Снабдителят обаче продължава да претендира за недовзети приходи от предишни периоди, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изкуствено е натискала ръста на тарифите, независимо че при определянето на цената за четвъртото тримесечие регулаторът им включи 16 млн. лв.

“Булгаргаз“ настоява, че има да си взема 70 млн. лв.

В момента цената, на която “Булгаргаз“ продава на газоразпределителните дружества и предприятията, е 537.40 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?