България да преразгледа експедитивно проблема с прокуратурата

Докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден препоръча София да преразгледа експедитивно цялостния проблем, свързан с контрола над прокуратурата. В интервю за българската редакция на ББС той определи като "достойно за съжаление", че в България журналисти се подвеждат под наказателна отговорност за използване на скрита камера, че български магистрати си позволяват да наричат "вонящо влечуго" известен американски общественик или да заплашват бивш български министър - председател.

Изявлението на Джефри ван Орден става ден в сряда, след срещата му в Брюксел с лидера на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов и придружаващите го представители на партията. Във вторник, когато делегацията на ДСБ запозна Ван Орден с виждането си, че най-големият проблем за критикуваната съдебна система в България не е следствието, а прокуратурата и по-точно липсата на контрол върху дейността ѝ, лоялната на Никола Филчев Асоциация на прокурорите в България заплаши бившия премиер, че е "клиент" на прокуратурата и го предупреди да не се меси в работата на съдебната система.

Обяснявайки критиките на ЕС към реформата в българската съдебна система, Джефри ван Орден, който настоява страната ни да бъде оценявана според собствения ѝ напредък, посочи:

"Тук всъщност става дума най-вече за главната прокуратура. Очевидно това е един аспект от реформата, който тепърва трябва да се прави. В доклада пред Европейския парламент за България, който този път умишлено бе направен много кратък, аз очертах само един - два проблема, по които е необходимо критично отношение. Единият от тях е нуждата да се предвидят значително увеличени ресурси за реформата на съдебната система. В това би следвало да се вземе предвид на загрижеността, изразена от мнозина, във връзка с Върховна касационна прокуратура. Надявам се, че българските власти ще обърнат внимание на този конкретен аспект по по-експедитивен начин, отколкото досега".

"Според мен трябва да се преразгледа още веднъж цялостният проблем, свързан с контрола над главната прокуратура и произтичащите от него въпроси - степента на независимост, степента на политическа мотивация или ориентация и всичко останало. Бих могъл да дам пример с моята страна, Великобритания, където главният прокурор е член на правителството и е отговорен пред парламента. Може би подобно положение би било подходящо и за България. Точната формула във всяка страна, разбира се, трябва да се избере от самата страна. Това, което ние изтъкваме, е че все още има проблеми в реформата на правосъдната система и този е иден от тях", каза в заключение Джефри ван Орден.

Във вторник Константин Димитров и Димитър Абаджиев, които придружаваха в Брюксел лидера на ДСБ Иван Костов, обявиха, че обмислят внасянето на ново питане до Конституционния съд за промени в основния закон, свързани с мястото на прокуратурата.

Преди две години КС постанови, че структурни промени в съдебната власт може да приема само Велико Народно събрание. Между политическите сили обаче няма консенсус за свикването му. Против са не само управляващите от НДСВ и ДПС, но и БСП и президентът Георги Първанов.

Помолен да обясни идеята си прокуратурата да премине към изпълнителната власт, Иван Костов заяви пред в. "24 часа": Действията на прокуратурата у нас са безпрецедентни: НСС спира контрабанда на оръжие - прокуратурата завежда дело срещу ръководителя ѝ; ББС изобличава Иван Славков за корупция - прокуратурата започва да разследва журналистите; румънски журналист снима корупцията на митничари на Дунав мост - прокуратурата завежда дело срещу него; Атанас Атанасов прави доклад за корупцията и му се повдига обвинение. Повече от ясно е срещу какво се бори нашата Главна прокуратура. Слабостта произтича не толкова от хората, които са там, колкото от положението, което конституцията им е предоставила".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?