България е лидер в Европа по производство на фалшиви опаковки

България е лидер в Европа по производство и доставка на фалшиви опаковки в Европейския съюз. Това сочи годишният доклад на Европейската комисия относно дейността на митниците за прилагане на правата на интелектуалната собственост. 

През 2012 г. митниците в ЕС са конфискували около 40 милиона продукти по подозрение в нарушение на правата върху интелектуалната собственост. Въпреки че броят им намалява с 65% спрямо година по-рано стойността на задържаните стоки и почти същата – близо 1 млрд. евро, се посочва в доклада. В болшинството случаи (90%) задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС.

На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките, попадащи в категория "разни" като например. бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране (12%) и опаковъчните материали (10%).

Китай продължава да е основният източник по отношение на произхода на фалшивите стоки с близо 65%, следвана от Обединените арабски емирства (ОАЕ) с 8.37, Хонг Конг – 7.79% и България – 5.72%. След нас остават Турция и Гърция с по около 2%. За първи път се появава Молдова, от където са доставени фалшиви цигари.

Влизането на България в топ 10 на нарушителите се дължи основно заради първото място при производството на фалшиви опаковки и третата позиция – при видео и електрони игри, става ясно от доклада.

Мароко е лидер при хранителните продукти, Хонг Конг – за компакт дискове, DVD и електронни цигари и пълнители за тях, ОАЕ – при цигарите.

От гледна точка на стойността на конфискуваните фалшиви продукти начело е Китай (77%), следван от Хонг Конг (10%), Турция (4%), ОАЕ (2.6%) и Мароко (1.9%). България не попада в първата десетка по стойност на конфискувани стоки.

С навлизането на електронната търговия пощите и куриерските услуги стават основния източник за доставка на фалшиви продукти на световните марки. В 70% от случаите конфискуваните от митниците стоки са задържани след изпратени по пощите или куриер пакети, като в 23% от случаите пратките са съдържали лекарства.

Виаграта остава най-популярна, но сред заловените фалшиви лекарства е имало също болкоуспокояващи, антидепресанти и дори медикаменти за лечение на ракови заболявания.

Споделяне

Още от България и ЕС

Какво очаквате да свърши служебното правителство?