България е на 123-то място в класация на щастието сред 151 страни

България е на 123-то място от 151 страни в класация на щастието, съставена от британския научен институт "Ню Икъномик Фаундейшън", цитиран от БГНЕС.

Индексът на щастието (Happy Planet Index), който се публикува за трети път, поставя на първите три места Коста Рика, Виетнам и Колумбия. При изчисляването на индекса се вземат предвид удовлетвореността от живота, очакваната продължителност на живота и потреблението на енергия.

Авторите на доклада посочват, че резултатите тази година потвърждават, че все още не живеем в щастлива планета, тъй като нито една страна не е постигнала високо и трайно благосъстояние, а само девет са близо до постигането му.

Осем от страните в първата десетка са от Латинска Америка и Карибския басейн. На четвърто място се нарежда Белиз, следвана от Ел Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Най-високо класираната западноевропейска държава е Норвегия - на 29-то място, изпреварена от Нова Зеландия, която е на 28-мо място. САЩ са едва на 105-то място от 151 страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България