България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследване сред 51 държави направено от анализаторската компания A.T. Kearney.

България заема 9-то място като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването.

Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света.

"България е в челото на престижната класация и това е изключително признание за усилията, които аутсорсинг индустрията ни полага, постигнатата зрялост и нейния потенциал за още по-големия ѝ икономически принос за страната ни и региона.", коментира Стефан Бумов, председател на Българска аутсорсинг асоциация.

Оборотът на аутсорсинг индустрията у нас е бил 1 млрд. лв. за 2013 г., като за 0последните 4 години приходите на бранша са нараснали с 60 на сто. Заетите в него са над 20 000 души като до няколко години се очаква броят им да нарасне четири пъти при подходяща бизнес среда и насърчаване на инвеститорите в сектора, прогнозира неотдавна Стефан Бумов.

Лидерските позиции в света за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира представена от шест страни в първата десетка.

Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Това предимство е още по-голямо за Югоизточна

Европа.

А.Т. Кеarney изготвя класацията на базата на 39 показатели групирани в три категории - финансова атрактивност, бизнес среда, наличност и умения на човешкия ресурс. Индексът е важен фактор за компаниите при избор на локация за аутсорсинг на глобализирания пазар на услуги, особено при отварянето на центрове за бек-офис функции като ИТ и бизнес процеси.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?