България е усвоила едва 0.5% от средствата за регионално развитие

Българска консултантска компания, която се занимава с проекти в областта на регионалното развитие, финансирани от ЕС, съобщи, че за две години България е усвоила едва 0.5% от средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Частната компания "АВП Консулт" анализира промените, направени в програма "Регионално развитие" след първоначалното ѝ одобрение от Европейската комисия и стига до извода, че със средствата на ЕС се вършат злоупотреби, като се променя предназначението им, съобщи Кафене.нет.

Много често парите на ЕС се използват не за изграждане на толкова необходимата за селските райони инфраструктура, а за "иновативни културни мероприятия", което е очевиден опит да се присвоят средствата, отпуснати от Брюксел, казват от "АВП Консулт".

Програма "Регионално развитие" е една от седемте оперативни програми, по които България получава средства от Структурните фондове на ЕС и се администрира от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

За нейното финансиране за периода 2007–2013 са предвидени 1.361 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие. До май 2009 г. по програмата са сключени договори за 241 млн. евро, а на бенефициентите реално са преведени едва 7 млн. евро.

Според частната консултантска фирма в променената програма за усвояване на средствата се появява неочаквано нова схема с наименование "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития".

Целта на схемата е: "Организиране на иновативни културни събития". Бенефициенти са над 80 общини от градските агломерационни ареали, а предвиденият бюджет е 10 млн. евро.

Според специалистите това противоречи на основните принципи за финансиране по Структурните фондове на ЕС, според които така наречените "меки мерки", каквото е едно културно събитие, се финансират от Европейския социален фонд, а "твърдите" (инфраструктурни) проекти се финансират от Европейския фонд за регионално развитие.

Още по-учудващо е какво прави подобна схема в операция "Социална инфраструктура", чиято цел е "осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, здравна, социална и културна инфраструктура, съвместима с бъдещите изисквания на населението в градските центрове и техните прилежащи територии".

От регионалното министерство заявиха пред Mediapool, че "всяка променена запетайка в ОПРР е съгласувана с ЕК" и няма никаква драма с промяната на схеми по оперативната програма. Според министерството частната фирма не е запозната с механизма на работа по програмата.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?