България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

Инфлацията в Европейския съюз и еврозоната леко се ускорява през октомври

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз и през октомври. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваната информация най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Естония (4.5%), Румъния (4.2%) и Унгария с (3.9%).

Веднага след тях се нарежда България с инфлация от 3.6%.

Най-ниска инфлация е измерена в Дания (0.7%), Португалия (0.8%) и Ирландия (1.1%).

През последните четири месеца инфлацията в България рязко се ускори от 3 на сто през юни до 3.6% - 3.7% през следващите месеци. За сравнение през октомври 2017 г. годишната инфлация у нас е била 1.5%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през октомври е достигнала 2.2%, ускорявайки се леко спрямо нивото от 2.1% през предишния месец. За същия период на миналата година тя е била малко по-ниска – 1.7%.

Инфлацията в еврозоната е със същите стойности – 2.2% за октомври след 2.1% през септември. Година по-рано обаче ръстът на цените е бил едва 1.4%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в осем страни членки, а в пет е останала без промяна. Ускорява се в половината от страните – 14, сред които е и България.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (1.02 пр.п.), следвани от услугите (0.65 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (0.51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0.11 пр.п.).

Споделяне

Още от Бизнес