България е за евромониторинга, но не и за обвързването му с Шенген

България е за евромониторинга, но не и за обвързването му с Шенген

България приема продължаването на мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешния ред, но не и обвързването му с присъединяването на страната в Шенген, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в сряда.

Цветанов, който участва в дискусия за приоритетите на предстоящото белгийско председателство на ЕС, коментира, че механизмът представлява допълнителна гаранция за изпълняването на поетите от България ангажименти и не трябва да се приема като "дискредитиране".

Въпреки че Цветанов заговори за обвързването на механизма с присъединяването ни към Шенген, по-късно заяви, че засега нямало такива опасения и не стана ясно защо тогава се повдига въпроса.

За тази възможност миналата година настояваше група европейски страни начело с Холандия, но през септември България успя да убеди страните членки да не се регламентира подобна обвързаност. В началото на септември 2009 година Холандия обяви, че присъединяването към Шенгенското пространство би означавало изчезване на контрола в рамките на вътрешните граници и това не бива да се случва, докато не съществува достатъчно доверие между партньорите от Шенген. Тогава правителството изпрати до страните членки списък с постигнати конкретни резултати през двата месеца на управлението.

Цветанов не харесва предложенията за акциите на СДС и БСП

Вътрешният министър използва момента да представи на белгийския посланик последната операция на МВР, която бе лансирана с името "Граница". При нея са били задържани двама служители на ГКПП "Капитан Андреево" и "Калотина" за взимане на подкупи от граждани на ЕС в размер между 10 и 20 евро. Двамата, които по думите на Цветанов "рекетирали пътникопотока“, са били следени със специални разузнавателни средства в продължение на месец и половина.

Цветанов обаче не приема радушно предложенията за операции, които му дават парламентарнопредставени партии. Във връзка със заръката на лидера на СДС Мартин Димитров да предприеме акция "Инкасатор" в енергетиката, Цветанов обясни, че е объркан от позициите на Димитров, който първо поискал намаляване на бюджета на МВР, а сега – нови операции. Дошлото в отговор на идеята на Мартин Димитров предложение от страна на Румен Овчаров (БСП) за операция "Плямпачите", вътрешният министър коментира с думите, че БСП е "сериозен коректив и всичко, което те препоръчват, може да бъде взето предвид, но нека все пак се придържаме към това, че това което берем днес като последствия, е от управлението на Тройната коалиция".

Гражданите оценяват работата на Цветанов

Ася Кавръкова от "Отворено общество" пък представи данни от представително за страната социологическо проучване сред 1197 души, според което за разлика от преди година приоритетната сфера за реформи, която посочват гражданите, не е правосъдието и вътрешния ред, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, а икономическата сфера, запазването на работните места и здравеопазването.

През последната година българските граждани смятат, че в най-голяма степен напредък в реформите е постигнат именно в тези сфери и затова те вече не са сред трите най-спешни, които българите смятат, че трябва да бъдат реформирани.

Белгийският посланик Марк Михилсен заяви от своя страна, че в приоритетите на започващото утре белгийското председателство на ЕС влиза борбата срещу организираната престъпност и с глобалната икономическата криза, разширяването на ЕС и други. Основно предизвикателство ще бъде създаването на Европейската дипломатическа служба.

Споделяне

Още от България