България е заблуждавала за пребиваването на Агджа

България е заблуждавала за пребиваването на Агджа

Италианският магистрат по делото за атентата срещу папата Иларио Мартела каза, че е бил заблуждаван от българските власти за факти, свързани с пребиваването в София на Али Агджа – турският терорист, осъществил неуспешния опит за атентат срещу папа Йоан Павел Втори. Мартела беше първият магистрат, изслушан от италианската парламентарна комисия "Митрохин", която разследва дейността на КГБ в Италия се зае да проучва т.нар. българска следа в атентата.

Целта е да се установи дали има нови факти, които могат да доведат до повторно отваряне на делото за атентата.

Първият магистрат, свидетелствал пред комисията, бе съдия следователят Иларио Мартела. Той обясни пред парламентаристите, че при посещението си в София през 1983 срещу него е била пусната в действие мощна дезинформационна кампания, предаде кореспондент на Би Би Си.  

Българските власти го възпрепятствали и укрили информация за другите турци, пребивавали в страната заедно с Агджа.

Агджа влязъл в България с фалшив индийски паспорт след престой в Иран и Турция и останал в страната два месеца, твърди Иларио Мартела. Той отбелязва също, че един от българските следователи, посетили Агджа в затвора в Рим, говорел турски. След тази визита терористът се отрекъл от признанията си. В писмо, адресирано до Мартела преди 8 години, атентаторът споделял, че по време на това посещение българите го заплашили. Очаква се писмото да бъде предоставено на комисията, предаде кореспондент на радио Дойче веле.

Според Мартела бившите български магистрати Йордан Орманков и Марин Петков му казали, че Али Агджа е лъгал италианските власти за срещите си в София. Мартела обаче каза, че самият той бил излъган от българските съд и за датите на пребиваване в София на свързания с делото за атентата турчин Омер Мерсан. За лъжа Мартела обяви и думите на Сергей Антонов, че бил узнал за атентата от своя позната, чула новината по телевизията.

Наскоро главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов призна, че Агджа е влязъл в България с индийско име, но отказа да каже какво е правил тук през 37-те дни на 1980 година, осем месеца преди атентата. Позовавайки се на информация от дела, заведени от Държавна сигурност за Агджа и за необезпокоявано пребиваващия в България турски мафиот Бекир Челенк, ген. Борисов каза, че Агджа не бил обучаван в български лагер за терористи.

Италианската парламентарна комисия вече е поискала от София достъп по документи от българските архиви.

На този етап е известно само за кореспонденцията между ДС и ЩАЗИ по повод поисканата от България помощ срещу “вражеската пропаганда” на Запада във връзка с т.нар. българска следа. В тези документи обаче няма доказателства за съпричастност на България към атентата срещу папата, заявиха от Службата по архивите на ЩАЗИ.

В същото време българските власти не отронват дума за архивите на други служби, които биха могли да съдържат данни за пребиваването на Агджа у нас.

Според италианския магистрат Мартела има много улики, потвърждаващи първоначалната версия на Али Агджа за българското участие в организирането на покушението, предаде Дойче веле. Така например в първоначалните си признания Агджа каза, че след атентата трябвало да напусне Италия с ТИР, осигурен от българите, заявил Мартела пред парламентарната комисия, чиито стенограми са анонсирани от италианските агенции АНСА и Кронос.

В деня на атентата пред българското посолство в Рим имало паркиран ТИР с българска регистрация, което било необичайно за квартала и улицата, където се намира посолството. Тирът потеглил с дипломатическа протекция същата нощ след задържането на Агджа.

Иларио Мартела изрази убедеността си, че зад Агджа е стояла мощна организация, която е била свързана сигурно и с изчезването на гражданката на Ватикана Емануела Орланди. Според италианския магистрат фактът, че Агджа не е апелирал срещу присъдата си, демонстрирал сигурността му, че щял да бъде освободен чрез сила или посредством нечие отвличане.

Иларио Мартела каза пред парламентарната комисия "Митрохин" и че е получил неколкократно писма със смъртни заплахи както срещу самия него, така и срещу семейството му.

Член на комисията "Митрохин" е и бившият премиер Джулио Андреоти, който е изразявал неколкократно в миналото съмненията си за българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел Втори, припомня Би Би Си.

Само ден преди изявлението на Мартела бивш офицер от ЩАЗИ каза в интервю за вестник Авениере, че източногерманските служби помагали на българите със заплашителни писма към италиански съдии, занимаващи се с делото срещу българина Сергей Антонов.

Следващите свидетели, които ще бъдат прослушани в рамките на новото италианско разследване, са съдиите Фердинандо Импозимато и Розарио Приоре.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?