България готви съдебен иск към Гърция за 10 млн. евро заради блокадите

България готви съдебен иск към Гърция за 10 млн. евро заради блокадите

България ще предяви иск в Съда на Европейските общности в Люксембург най-малкото за 10 милиона евро загуби заради блокадите по границите, издигани от гръцките фермери. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в четвъртък в Перник.

"Днес съм възложил на зам.-министъра на външните работи Марин Райков да подготвят иска, който да отправим в Люксембург. Така че двете неща вървят паралелно – добросъседството си е добросъседство, но ние губим заради тях”, посочи Борисов.

"Аз искам да се спазва Европейската конвенция за свободно придвижване в рамките на Европейския съюз, която се нарушава много тежко, дори и договорът за присъединяване на Гърция към ЕС" – каза Борисов.

На горещите телефонни линии, разкрити от транспортното и от икономическото митнистерство, за сигнали и оплаквания от граждани и фирми, са постъпили 13 сигнала и са декларирани загуби за 77.5 млн. лв., съобщиха от Министерството на икономиката. Оплакванията са главно от транспортни фирми, туроператори и хотелиери.

В четвъртък стана ясно още, че стачкуващите фермери от Северна Гърция отказват да вдигнат блокадите по пътищата въпреки призивите на правителството за спиране на протестите.

Магистрала "Егнатия" е блокирана. Отворена е магистралата в района на Кастория, гръцка Македония, и в района на Прасина Фанария край Солун.

Към 16 часа затворени за движение на всякакъв вид превозни средства бяха граничните пунктове Кулата, Илинден и Капитан Петко войвода на гръцката страна на границата.

На пътя пред ГКПП Кулата се бе натрупала опашка от близо 70 товарни автомобила, чакащи да преминат в Гърция. В сряда вечерта към 23.30 часа протестиращите фермери са вдигнали временно блокадата при отсрещния гръцки пункт Промахон и опашката от 200 тира на българска територия е била стопена. Към 2.00 часа в четвъртък тракторите отново са били подредени пред граничните бариери и пропускането е било преустановено.

Леки коли и автобуси се пропускаха през целия ден единствено през КПП Златоград – Ксанти.

Постигнато е споразумение КПП Ехсохи – Илинден да бъде отворен в 17.00 часа. Оттам до 19.00 часа ще бъдат пропускани всички превозни средства. От 19.00 ч. до 7.00 ч. утре ще бъдат пропускани само леки коли, от 7.00 до 11.00 часа на 22 януари отново ще бъдат пропускани всички автомобили.

Откакто започна блокадата на българо-гръцката граница проблеми започнаха да се появяват и на гръцко-македонската граница. Там трите гранични пункта спорадично се блокират от фермерите за по няколко часа, а през останалото време преминаването се осъществява нормално.

Въпреки това гръцко-македонската граница също не е подходящ обходен маршрут за транспортните фирми.

Споделяне

Още от Бизнес