България и Босна и Херцеговина подписаха споразумение за свободна търговия

Споразумение за свободна търговия между България и Босна и Херцеговина подписаха премиерите на двете страни. Министър председателят на Босна и Херцеговина Аднан Терзич пристигна в София на двудневно посещение по покана на Симеон Сакскобургготски.

Двамата присъстваха и на подписването на Споразумение за облекчен визов режим, който засяга притежателите на служебни и дипломатически паспорти.

Това е първото официално посещение на премиер на Босна и Херцеговина в България. След разговорите с босненския си колега Сакскобургготски заяви, че е обнадежден и могат да се намерят не малко теми, върху които отношенията между двете страни да се задълбочат. Българският премиер заяви готовност да предоставим на Босна и Херцеговина нашия опит в либерализирането на визовия режим и в подготовката за присъединяване към Европейския съюз.

Премиерът на Босна и Херцеговина заяви, че двете страни имат еднакви външнополитически приоритети. Той определи посещението си като отстраняване на "малка несправедливост", защото България е първата държава, признала Босна и Херцеговина през януари 1992 година.

Експерти на двете държави ще работят по проект за споразумение за реадмисия, каза още Аднан Терзич. Той добави, че преди месец Босна и Херцеговина е решила да открие свое посолство в България.

Утре босненският премиер ще се срещне с президента Георги Първанов. След това заедно със Сакскобургготски ще отпътуват за Благоевград, където ще посетят Американския университет и цигарената фабрика "Благоевград - БТ".

Още от България