България и Македония ще честват заедно делото на светите братя Кирил и Методий

България и Македония ще честват заедно делото на светите братя Кирил и Методий

България и Северна Македония ще честват заедно делото на светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, свети Наум и цар Самуил. Решението е взето на заседание на правителството на премиера Зоран Заев, ръководено лично от него, се казва в официално съобщение на македонския кабинет.

Двете страни са съгласни да изпълнят договореното и в най-къс срок да определят датите за общите чествания.

При всяко официално честване на тези личности да се подчертава историческата истина за нашата обща история и това публично да се оповестява, призоват от македонското правителство.

Българо-македонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и други до края на 2019 г. , се казва още в съобщението на кабинета в Скопие.

Също така правителството подкрепи предложението на комисията за преглед на учебния материал в учебниците за шести клас в България и за седмия клас в Македония (Средновековие) до края на 2019 г.

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на експертната комисия, в който се посочва постигнатия напредък в областта на древната история.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?