България и още 11 държави губят по един евродепутат от 2014 г.

България и още 11 държави губят по един евродепутат от 2014 г.

Заради присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, по едно депутатско място в Европейския парламент ще загубят през следващата година 12 страни-членки на Евросъюза, сред които и България. Заради предходна уговорка пък Германия ще намали с трима своите представители и вече ще има 96 евродепутати, което е и максимумът според Лисабонския договор за една страна член . Нито една от останалите държави няма да получи повече евродепутати, гласи проекторешение за разпределение на местата в ЕП, одобрено от Европарламента в сряда.

 

Ограничението се налага, за да се спази лимитът от 751 европарламентаристи, заложен в Лисабонския договор, след приемането на хърватските депутати, които първоначално трябваше да са 12, но сега също ще са с човек по-малко.

 

Българските представителите от догодина ще са 17 души. От един евродепутат са лишени още Австрия, Белгия, Ирландия, Чехия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Румъния.

 

След одобрението на Парламента, текстът ще трябва да бъде официално приет от държавните и правителствени глави на ЕС на срещата на върха, която ще се проведе на 27—28 юни.

 

Това решение трябва да избегне “травматично преразпределение на места, с големи загуби за малките и средни страни членки и драстични увеличения за големите“. То е и “най-малко несъвършеното от възможните решения“, заявиха докладчиците Рафал Тшасковски (ЕНП, Полша) и Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия).

 

Разпределението на местата в ЕП в мандата 2019-2024 г. трябва да бъде преразгледано достатъчно рано след инициатива на Парламента, представена преди края на 2016 г., се казва още в текста на проекторешението. Целта е да се гарантира, че местата са разпределени по обективен, честен, устойчив и прозрачен начин. Трябва да бъде спазен принципът на “намаляващата пропорционалност“, според който депутатите от по-големи страни членки представляват по-голям брой граждани от тези от по-малките.

Споделяне

Още от Европа