България и Полша последни в ЕС по свобода на печата

България и Полша са на дъното на ЕС в годишния доклад на организацията „Репортери без граница” по критерия свобода на печата в света за тази година.  В документа се посочва, че всички страни членки на ЕС с изключение на България и Полша фигурират сред първите 50 държави в света от 169 в тази класация. В световен мащаб страната ни се намира на 51-о място, а Полша на 56-то.

В страната ни журналистите могат да станат обект на физическа разправа заради професионалната си дейност, считат от „Репортери без граница”. Климатът стана особено мрачен, след като бе прекратено съдебното преследване срещу полицаи, които нападнаха журналист през май, констатира докладът. Става въпрос за случая с фоторепортера Емил Иванов, който бе наритан от униформените служители на вътрешния министър Румен Петков, пратени в съда, за да охраняват „дефилето” на бизнесмена Младен Михалев – Маджо.

В Полша властите отказват да декриминализират действия на медиите и съдилищата редовно издават условни присъди срещу журналисти.

Водещите 14 държави, където свободата на медиите е най-висока, се намират в Европа. Извън Стария континент обаче ситуацията по този показател е мрачна, се казва в доклада. През 2007 г. на последно място в класацията се нарежда Еритрея, миналата година последна бе Северна Корея. Седем от страните сред последните места в класацията се намират в Азия - Пакистан, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Китай, Мианма и Северна Корея. Според „Репортерите” в страните от Г-8 свободата на печата „печели терен“, като изключение прави само Русия, която няма особен напредък и сега е на 144-о място.

САЩ заемат 48-а позиция. В най-добри условия работят журналистите в европейски страни като Исландия, Норвегия и Естония.

В интернет нарастват случаите на нарушаване на свободата на медиите. "Репортери без граници" съобщава за инциденти в Малайзия, Тайланд, Виетнам и Египет, където арестуват блогъри и затварят новинарски сайтове.

Привикването от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” на български блогъри, отразяващи екопротестите, не се споменава от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?