България и Румъния договарят аварийна енергийна взаимопомощ

България и Румъния договарят аварийна енергийна взаимопомощ

Българският и румънският електроенергиен оператор ще обсъдят договорка за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският ѝ колега Тома-Флорин Петку по време на заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между двете страни, състояло се във вторник.

Петкова е отчела добро сътрудничество в енергетиката и очертала като основен приоритет на българското правителство сигурността на енергийните доставки.

Двамата са дали въвеждането в експлоатация на газовия интерконектор между България и Румъния като отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз, за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, както и за развитието на пазара на природен газ в региона.

Румънският министър Петку информира, че в края на годината ще бъде завършена компресорна станция "Подишор“ на територията на северната ни съседка, което ще позволи увеличаване и на капацитета за внос на газ в България и функциониране на проекта в неговата цялост.

В рамките на българо-румънската работна сесия е била обменена информация за напредъка при проучването на нефт и природен газ в акваториите на двете държави в Черно море. От румънска страна е бил проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.

Двете страни също така са приветствали възможността за обединение на пазарите за електроенергия, а Петкова е посочила, че България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, така че да се даде възможност за продължаване работата на въглищните централи след приемането на по-строгите екологични изисквания към големите горивни инсталации.. 

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?