България и Румъния ще договорят заедно скъпи лекарства

Петър Москов иска да спре доплащането на ръка в бониците

България и Румъния ще договорят заедно скъпи лекарства

България и Румъния ще договарят заедно скъпоструващи лекарства. Общият по-голям пазар се очаква да свали цените на медикаментите. Такава заявка направи в събота пред Дарик здравният министър Петър Москов.

По думите му това ще се случи до края на годината.

Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави. Москов добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от Здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Той не отрече, че ще се стремим да закупуваме генерични лекарства, въпреки, че те се създават след като изтече 10-годишният патент на оригиналите. Според министъра обаче, променяйки лекарствената политика, се тръгва срещу едни пари от порядъка на милиард лева, които в момента се харчат не по предназначение.

Москов обясни още идеите си за реформи в сектора. Според концепцията му здравната каса ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници.

Москов е категоричен, че болните ще могат доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, като ще им се отнеме възможността да дават пари директно на болницата.

Националната каса ще сключва договори само с такива лечебни заведения, които ще гарантират цялостния алгоритъм на лечение - като кадрови състав, като специалисти, апаратура, логистика. Т.е. когато от наше име следващата година Касата сключи договор с една болница или с група болници, тя трябва да гарантира, че като влезете в едната от тях, тя трябва да има алгоритъма, по който ще ви бъде съставен план и график на лечението. Защото парите, които са дадени за вашето лечение, вече са изхарчени”, обясни министърът.

"Доплащане на ръка няма да има. Начинът да влезеш в допълнителен пакет при настъпване на заболяването е да имаш договор с фонд. Кеш между лечебно заведение и болница няма да има”, категоричен беше д-р Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес