България и Румъния ще купуват ледоразбивач с европари

България и Румъния с трети мост над Дунав и ледоразбивач са част от проектите, които министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е предложила да се реализират по Дунавската стратегия, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е станало по време на първата годишна среща на страните от Дунавския регион, която се е провела в германския град Регенсбург. Това е първият форум на високо ниво, който е събирал на едно място министри от всичките 14 страни, участнички в Дунавската стратегията. Специален гост на събитието е бил еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан. Мотото на тазгодишния форум е Дунавската стратегия в действие: от идеи към резултати.

 

Основният недостатък на Дунавската стратегия е, че за изпълнението ѝ няма заложени средства за реализирането на проектите. За това министър Павлова е предложила със средства от техническата помощ на програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. да бъдат финансирани предварителни проучвания за изграждане на нови мостове на река Дунав.

 

Според Павлова със спестени и неусвоени средства от различните оперативни, трансгранични и транснационални програми може да започне подготовка на проекти по Дунавската стратегия, които да се реализират още в началото на следващия програмен период.

 

Подобряването на свързаността между България и Румъния може да стане чрез изграждане на нови мостове при Силистра-Кълъраш или Оряхово–Бекет, както и с реконструкция и разширение на съществуващия мост при Русе-Гюргево, е посочила министър Павлова.

 

Друг възможен съвместен проект е подобряването на навигацията в общия участък на реката.

 

Залага се още на развитие на пристанищната инфраструктура и изграждането на нови интермодални терминали при Видин и Русе.

 

Възможните финансови източници за изпълнението на тези проекти са оперативни програми, новият европейски инструмент “Свързана Европа”, публично-частни партньорства или финансов инженерниг.

Споделяне

Още от Бизнес