България купува един нов медицински хеликоптер и ремонтира четири "Кугър"-а

Христо Иванов: Бойко, купѝ медицински хеликоптери с парите за Доган!

България купува един нов медицински хеликоптер и ремонтира четири "Кугър"-а

България купува един нов медицински хеликоптер и ще ремонтира четири военни "Кугър"-а, за да бъде осигурена медицинска помощ по въздуха. Това предвижда пътната карта за евакуация на пострадали по въздух, представена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

На заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

"Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България", каза проф. Ангелов.

Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те "Кугър"-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

"Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи", заяви премиерът Борисов. 

Той посочи, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването ѝ на здравния министър.

Борисов допълни, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

В началото на годината имаше няколко случая на закъсали в планината туристи, като един загина, но хеликоптер не беше изпратен. Вместо това премиерът летя с вертолет за да види напредъка по строителството на магистрала "Хемус".

Така темата стана отново актуална. Спасителите обявиха, че акцията е щяла да продължи само час и половина, ако те са разполагали с хеликоптер, но заради липсата му е отнела 11 часа.

Христо Иванов: Бойко, купѝ медицински хеликоптери с парите за Доган!

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от своя страна коментира, че "докато за пореден път виждаме хора да умират в планината и България няма медицински хеликоптер, Борисов си прави пиар с държавния хеликоптер".

Според него е "абсолютно нелепо е военните хеликоптери "Кугър" да бъдат използвани като медицински" и призова да бъдат купени нови, като посъветва от къде могат да бъдат намерени средства.

"Вземете и си приберете парите от Доган. Това, което му харизахте за неработещи мощности за студения резерв, което откраднахте през сметките на хората за парно, вземете го от този търтей - почетен председател на задкулисието, и купете с тях тези хеликоптери. Или намалете корупционния откат, който сте вкарали в сметката за удълбочаването на Варненското езеро, която отново обслужва Доган", призова Христо Иванов.

"Цялата тази наглост трябва да бъде прекратена. Това е безхаберието на едни хора, които смятат, че са над закона и могат да прелитат над нуждите на хората с държавен хеликоптер, все едно са от друго тесто. България трябва да започне да служи на хората, а не на тази корупционна отровна политическа класа", добави съпредседателят на "Демократична България".

Поредна идея без анализи 

България разполага с 12 "Кугър"-а, като много малко от тях са летели през годините заради липсата на средства за поддръжката им.

Към момента няма яснота колко би струвало модифицирането им във въздушни линейки.

Идеята някои от тях да бъдат преоборудвани за линейки е от поне три години, но засега не е реализирана. 

В сряда военният министър Красимир Каракачанов каза, че МО има възможост да задели 3-4 транспортни хеликоптери "Кугър", които могат да бъдат предоставени за медицински цели, но медиците трябва да преценят дали ще им свършат работа.

"Дали ще отговарят като възможности, да бъдат оборудвани, за да станат медицински или ще бъде по-изгодно да се търсят изцяло медицински", каза Каракачанов пред бТВ.

Засега правителството не е представило разчети и анализи колко ще струва преоборудването "Кугър"-ите. Идеята вероятно е те да бъдат ремонтирани в някои от държавните заводи. 

В края на миналата година премиерът каза, че се обмисля да се преоборудват вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Според премиера те могат да бъдат ремонтирани в държавните заводи ТЕРЕМ и "Авионамс".

"Може да ги направим трите за 18 млн. Такава цена ми дават", каза Борисов. 

Засега не е ясно дали тази идея остава актуална. 

Пак без конкурс?

Междувременно правителството определи наличие на основен интерес, свързан с осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолетите "Кугър" и двигатели "MAKILA 1Al?".

Така правителството подготвя възможността поддръжката на вертолетите да мине на пряко договаряне, като се ползва врата в Закона за обществените поръчки, касаеща сделките с продукция, засягаща националната сигурност.

В края на миналата година МО сключи без конкурси договор за ремонта на танковете Т 72 за 80 млн. лева и за покупката на бронирани машини за 50 млн. лева. 

България единствена без помощ по въздух 

България е единствената страна в ЕС, която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Дори Северна Македония, която България спря по пътя ѝ към ЕС, има два медицински хеликоптера.

В рамките на първото за 2021 година правителствено заседание обаче Борисов отново повтори, че страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от Covid-19.

"Изпратихме една трудна година, от февруари до декември - пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности", каза премиерът.

Борисов изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

"Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането", допълни той.

Борисов добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

"От тук насетне - 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?