България може да разчита на около 9 млрд. лв. за инфраструктура от ЕС до 2020 г.

България може да разчита най-малко на около 9 млрд. лв. от еврофондовете за изграждане на инфраструктура – пътища, жп линии и воден сектор, през следващия програмен период 2014 – 2020 г. Това стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев по време на форум “Пет години членство на България в ЕС и конкурентоспособността на българската икономика”, организиран от представителството на Европейската комисия у нас и Центъра за икономическо развитие. Сумата е с близо 2.5 млрд. лв. повече от сегашния седемгодишен период.

Безвъзмездната помощ за България от ЕС се очаква да бъде около 16.5 млрд. лв. за 2014 – 2020 г., което е с около 3.5 млрд. лв. повече спрямо сегашния програмен период.

 

Условно към момента разпределението на 16.5 млрд. лв. е 53% за инфраструктура от Кохезионния фонд (30%) и Европейския фонд за регионално развитие (23%), 25% от Европейския социален фонд за мерки по заетост и административно обучение и 22% от Европейския регионален фонд за нисковъглеродна икономика, развойна дейност и иновации, каза Дончев.

 

До средата на 2013 г. България ще е готова с партньорския договор за следващия програмен период, както и с оперативните програми, обеща министър Дончев. Той допълни, че програмите отново ще бъдат на отраслов принцип, както са в момента. Регионални програми засега не се предвижда да има.   

Споделяне

Още от Бизнес