България може да стане вносител №1 на вина в Русия

България може да стане вносител №1 на вина в Русия

През последната година износът на български вина в Русия отбеляза значителен ръст и ако тази тенденция продължава в края на годината страната ни може да заеме първо място сред вносителите на вина във федерацията. Това прогнозира в четвъртък зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев, която участва в конференция за перспективите на българския износ на вина за руския пазар.

Общо 72 349 хил. литра български вина са изнесени за руския пазар през миналата година,  като най-голям дял заема бутилираната продукция с обем от 58 554 хил. литра, посочи Пейчев. Делът на Русия към общия износ на български вина през 2006 г. достига 64 процента, а от началото на тази година до месец април българския износ на вина е нараснал с 20 на сто в сравнение с 2006 г., подчерта той.

Руският пазар е един от най-бързо развиващите се пазари на вино в света през последните години. Българските винопроизводители поискаха повече информация за изискванията и стандартите за износ на вина в Русия, защото те се различавали по някои показатели с европейското законодателство. Поставени бяха и въпроси по отношение на транспорта и логистиката на българските вина за Русия, както и качеството на нашата продукция и цената ѝ за руския пазар.

По време на конференцията Пейчев призова винопроизводителите да се възползват от средствата по Програмата за развитие на селските райони,  която дава много големи възможности за подпомагане в този сектор.

Споделяне

Още от Бизнес