България набира близо 7 млрд. лева на международните пазари

България набира близо 7 млрд. лева на международните пазари

На 16 март България открива тридневно роуд шоу за продажба на облигации, които ще бъдат пуснати на международните капиталови пазари през пролетта с цел покриване на фискалните дефицити, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на два анонимни източника, запознати с плановете на правителството.

България, която е една от най-малкото задлъжнели членки на Европейския съюз, планира да събере общо 6.9 милиарда лева (3.96 милиарда щатски долара) от емитирането на еврооблигации тази година, след като четвъртият най-голям кредитор Корпоративна търговска банка се срина през миналата година, пише агенцията. Сумата на новия външен дълг за тази година беше одобрена от Народното събрание със закона за бюджета за 2015 г. С част от нея ще бъдат погасени стари дългове, а с друга ще се финансира планираният дефицит от 2.5 млрд. лв. в бюджета за 2015 г.

Според източниците на "Ройтерс" пазарните условия са благоприятни след обявяването на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации. Българското правителство също смята, че в момента поемането на дълг на външните пазари е добър ход заради ниските лихви.

Продажбите на еврооблигации ще бъдат част от тригодишната програма на България. Тегленето на 8 млрд. евро нов дълг ще бъде ръководено от консорцуим от четири банки - Citi, HSBC, Societe Generale и Unicredit, които парламентът одобри по-рано миналата седмица.

Българските облигации ще бъдат представени в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж.

Българското правителство още не е решило дали да издаде един или два транша с еврооблигации с различен матуритет, който може да варира между 5 и 15 години в зависимост от търсенето, допълва Ройтерс.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на България на "BB +" от "BBB-" през декември, позовавайки се на слабости в местната банкова система.

Споделяне

Още от Бизнес