България не очаква бежански проблем от Турция

С 30% е намалял потокът от нелегални мигранти към България през последната година

Румяна Бъчваров, сн. БГНЕС

България не очаква бежански проблем от Турция, дори ако Анкара се откаже от споразумението с Европейския съюз за регулиране на мигрантския поток. Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в сряда пред БНР.

"Внимателно следих изявлението (на Ердоган – бел.ред.). Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи", коментира тя.

В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката, подчерта Бъчварова.

"Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита", смята тя.

Бъчварова припомни, че българската граница се охранява съвместно с армията. Предстои да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители на МВР, допълни министърът.

Като цяло общият брой на установените нелегални мигранти е с около почти 30% по-нисък, отколкото беше миналата година.

Бъчварова коментира, че евакуацията на бежанския лагер Идомени в Гърция е резултат от политиката на страната да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.

Бъчварова очаква промените в Закона за МВР, по който възникнаха разногласия с бившия вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов, да влезе на първо четене в зала идната седмица. Подкрепа за предложенията на Бъчварова даде премиерът Бойко Борисов, но с любимата си препоръка Бъчварова и Цветанов да се разберат.

"Ако се гласува при първото разглеждане, след това започват дебати, предложения между първо и второ четене. Става въпрос за закон, възможно е да има добри предложения в него. Готова съм да обсъждам всяко едно от тях в името на това да създадем условия за по-добра организация на работата в МВР, за повече законови възможности за работа на ГДБОП... Няма да се откажа от това да довършим реформата по начина, по който се уреждат трудовите правоотношения на служителите в МВР, за да можем да подредим и структурно министерството", каза тя.

Бъчварова освен това смята, че оспорваният антикорупционен закон, внесен от вицепремиера Меглена Кунева, е "необходим и трябва да бъде гласуван". Първият проект бе бламиран от парламента миналата година и сега е подготвен редактиран вариант, който обаче не успя да намери подкрепа в антикорупционната комисия на НС. Патриотичният фронт (ПФ) не е съгласен с голяма част от предложенията и съпредседателят му Валери Симеонов каза, че няма да правят сделка.

Бъчварова каза, че в останалата вече тройна управляваща коалиция ПФ е най-големият партньор на ГЕРБ заради разделението в Реформаторския блок.

В момента това е така, защото това е най-голямата група, която ни е партньор, каза Бъчварова в отговор на въпрос дали Патриотичният фронт се е превърнал в най-важния коалиционен партньор на ГЕРБ.

"Все пак има една група от Реформаторския блок, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е – според тях не е, но не е излязла от групата", коментира Бъчварова.

"Когато съставихме това правителство и това мнозинство, имаше общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всеки партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Същото се отнася и за депутатите на останалите парламентарни групи. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание", завърши тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?