България няма да прати фрегата в Аденския залив, било много скъпо

България няма да прати фрегата в Аденския залив, било много скъпо

Заради липса на средства България все пак няма да изпрати фрегата в Аденския залив, въпреки готовността на Военноморските сили за това. Военният министър Николай Младенов заяви в сряда, че българското участие в мисиите зад граница е оптималното към момента и страната не може да си позволи да изпрати фрегата, която да патрулира край бреговете на Сомалия.

"Имаме офицер в щаба на мисията на ЕС - "Аталанта". Предвид бюджетните ограничения мисля на този етап в това да се ограничим. Ако в бъдеще правителството вземе решение, Военноморските сили имат готовност", посочи Младенов.

Според него изпращането на българската фрегата "Дръзки" в Аденския залив

ще струва изключително скъпо. Трябва и да се прецени дали по този начин България може реално да допринесе за операцията.

Преди два дни командващият Щаба по подготовката на военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев съобщи, че двумесечно участие на фрегатата би струвало минимум 2-3 млн. лева, като е възможно да стигне до шест милиона в зависимост от поставените задачи.

В плен на сомалийски пирати в момента са 13 български моряци. Корабите "Ейшън глори" и "Сейнт Джеймс Парк" са акостирали край бреговете на Сомалия, но все още няма официална информация за започнали преговори с похитителите.

Младенов съобщи, че в момента с финансовото министерство се обмисля схема, по която да бъдат покрити задълженията на военното министерство. В края на миналата година Младенов обяви, че непокритите задължения към всякакви доставчици до края на 2009 година ще достигнат около 350 млн. лева.

В сряда той отчете и своеобразен успех на ведомството му – шест дни без нови дългове.

"От първи януари се надявам все още да не сме започнали да ги трупаме предвид, че е едва шести", посочи военният министър.

Военното министерство ще търси всякакви форми за ограничаване на разходите, като на първо време ще се пристъпи към съкращения в администрацията. Младенов обаче не се ангажира с конкретни параметри на съкращенията.

Въпреки това неофициално се говори, че съкращенията могат да достигнат над 40% в администрацията и около 30% във въоръжените сили.

"Приоритетът ми не е да режа от състава на въоръжените сили, а да оптимизирам администрацията, защото тя е по-раздутата", каза още Младенов.

Съкращенията в администрацията на МО ще станат с влизането в сила на новия устройствен правилник. Неотдавна Младенов съобщи, че очаква чиновниците да паднат до 2% от числеността на армията. Щатът на МО е 1400 души, а според Младенов работата идеално може да се върши и от 800.

Младенов присъства в сряда на водосвета на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия за Богоявление.

Споделяне

Още по темата

Още от България