България може да прати фрегата в Аденския залив

България може да прати фрегата в Аденския залив

В очакване на началото на преговорите за освобождаване на отвлечените от сомалийски пирати кораби с българи на борда, началникът на щаба по подготовката на Военноморските сили заяви, че България може реално да участва в охраната на кораби от пиратски нападения в Аденския залив.

Контраадмирал Пламен Манушев заяви, че страната ни може да изпрати фрегата "Дръзки" край бреговете на Сомалия. Двумесечно участие на фрегатата обаче би струвало минимум 2-3 млн. лева, като има опция да достигне до шест милиона в зависимост от поставените задачи. Според него фрегатата е готова за участие, но трябва да бъдат осигурени средствата.

В момента България участва символично с един офицер в щаба на операцията на ЕС в района "Аталанта". Преди дни зам.-военният министър Аню Ангелов съобщи, че не се предвижда увеличаване на българското участие в мисията.

Манушев коментира още, че според него край бреговете на Сомалия трябва да се въведе изцяло конвоен принцип. Той посочи още, че затруднения пред военните кораби в района създава фактът, че международната общност защитава човешките права на пиратите, освен това трудно се различават обикновените рибарски лодки от пиратските.

За възможността да бъда изпратена фрегатата "Дръзки" се заговори още през лятото от миналото правителство, но тя така и не бе реализирана. Тогава военният министър Николай Цонев съобщи, че ако необходимите средства не надхвърлят съществено разходите за нормална учебно-тренировъчна дейност, корабът ще участва в операцията на НАТО. Освен мисиите на НАТО и ЕС в Аденския залив, кораби там са изпратили и други държави, сред които и Русия.

Започват преговорите за двата отвлечени кораба с българи на борда

Продан Раданов, управител на варненското представителство на фирма "Зодиак", която е наела българските моряци, заяви пред НТВ, че се очаква в понеделник да започнат преговори за освобождаването на отвлечените от сомалийски пирати кораби с българи на борда.

Според него преговорите за кораба, отвлечен на 28 декември - "Сейнт Джеймс Парк" с пет българи на борда, вероятно са се забавили заради празниците.

Той каза, че всички моряци са застраховани, а компанията е готова на всяка цена да спаси моряците и да освободи корабите.

В централата на "Зодиак" вече е формиран кризисен щаб.

Зам.-външният министър Марин Райков също съобщи, че в понеделник се очаква и вторият похитен от сомалийски пирати кораб "Ейшън Глори", с осем българи в екипажа, да акостира и евентуално да започнат преговори.

Райков отбеляза пред БНТ обаче, че "за момента няма никакво потвърждение, че тази перспектива е реалистична".

Според информацията към момента българите в отвлечените кораби са в добро здравословно състояние.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?