България няма да увеличава участието си в Афганистан

България няма да увеличава участието си в Афганистан
България няма да увеличава състава на военния си контингент в Афганистан, заяви външният министър Николай Младенов по време на посещение в Прага.

Младенов, цитиран от БНР, заяви, че броят на военнослужещите е на "оптималното за страната ни равнище”.

Наскоро обаче военният министър Аню Ангелов анонсира преструктуриране на българското участие в международната мисия в Афганистан, което ще доведе до увеличаване броя на българските военнослужещи в Афганистан и на рисковете за тях.

Ангелов заяви, че следващата година започва подготовка на боен батальон от около 700 души и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан на мястото на сегашното ни участие в мисията.

За да стане това, обаче ще е необходимо силно непопулярно политическо решение, като до момента освен анонса на военния министър няма никакви сигнали от управляващата партия в тази посока.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В Афганистан има и български военни медици. През юни правителството реши в мисията ще се включат още около 65 българи – инструктори, лекари и други.

Николай Младенов коментира още, че България се надява да се стигне до консенсус за изграждането на противоракетната отбрана на НАТО и системата да покрие и нашата страна.

Въпросът ще влезе в дневния ред на срещата на Алианса на 19 и 20 ноември в Лисабон.

"Чехия и Полша бяха част от предната система, която САЩ искаха да изграждат. Затова те по друг начин адаптират стария си ангажимент за участие в новата система. Ако в Лисабон противоракетната отбрана се превърне в една от новите мисии на НАТО, това означава, че цялата архитектура ще трябва да се изгради на различни етапи. Първият етап би трябвало по-скоро да бъде в Средиземноморието даже, отколкото в Югоизточна Европа или Централна Европа. През следващите 10-15 години системата да може да покрие територията на всички страни от НАТО в Европа, а защо не да се изгради и в сътрудничество с Русия," заяви Младенов.

В началото на април тази година след среща с американския президент Барак Обама премиерът Бойко Борисов заяви, че България трябва да бъде активната страна по отношение на ПРО, но въпросът не е поставян официално. Българската страна вече обяви, че има три варианта за участието ѝ в противоракетната отбрана на НАТО – участие в общото финансиране на проекта, модернизиране на нашата противовъздушна отбрана с някои ракетни комплекси с относително малки възможности или разполагане на елементи от ПРО на наша територия за откриване на старта на такива ракети, или за тяхното унищожаване.

В рамките на визитата си Младенов не каза дали министерството планира да продава български имоти в Чехия, но коментира, че "поддръжката на безкрайно много имоти по цял свят, дори и те да не се ползват, са един постоянен разход за нас".

"Нашата работа не е да сме агенция за недвижими имоти, а да се занимаваме с реална дипломатическа дейност", заяви Младенов.

Външно министерство очаква до края на годината да успее да продаде поне един от имотите си в чужбина - сграда в Бон, бившата столица на ФРГ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят