България няма даде подкрепа за нови облекчения на Гърция, ако не получи същите

Томислав Дончев: Не искам да има галени деца в Европа

България няма даде подкрепа за нови облекчения на Гърция, ако не получи същите

България няма да даде подкрепа за нови облекчения на Гърция, ако не получи същото специално отношение. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред "Канал 3". Той коментира ситуацията в Гърция и икономическия растеж у нас.

"Българският отговор за нови облекчения за Гърция ще бъде "не", ако същите правила не могат да бъдат приложени за България, защото ние също сме в много специфична ситуация", каза Дончев.

Той посочи, че страната ни търпи загуби от руското ембарго. Отделно има и геополитически риск заради наплива на бежанци.

"Защо да не бъдем подложени на по-специално отношение? Нашето искане е принципно, а не заяждане със съседите. Не искам да има галени деца в Европа. Винаги съм настоявал на това, че в Европа има едни и същи правила за всички. Това, което мен ме безпокои е, че Европейският съюз има тези правила, но явно не ги прилага за всички", коментира Томислав Дончев.

Според него към момента няма тенденция българите в Гърция да се връщат по родните си места заради кризата в южната ни съседка. Ако се появи обаче, правителството е подготвено за такъв сценарий, каза Дончев.

Според него в дългосрочен план Гърция ще продължи да има проблеми и няма лесно да си върне доверието.

Кризата там предизвика много вътрешнополитически дебати в страните-донори, които през годините са им помагали. Те в бъдеще няма да искат данъците им да се вливат под формата на помощи за Гърция, смята Дончев. Той посочи, че ЕС и кредиторите са приложили серия специфични мерки за спасяване на гръцката икономика. Част от тях представляват огромни отстъпки и облекчения.

"Тук е време България да заяви категорична позиция, защото няколко пъти виждахме мерки и облекчения за други европейски страни, докато България, която също прави големи усилия, не получава подобни отстъпки", каза Дончев.

Колкото до ползата от европейското финансиране у нас, вицепремиерът заяви, че страната ни полага всички усилия да бъде страна, която привлича инвестиции.

Ако нямаше европейски пари, които сме инвестирали, БВП щеше да бъде 5-7% по-нисък, а инвестициите 20% по-малко, каза вицепремиерът. 78% от публичните инвестиции у нас се правят с европари. Има пряк ефект от транспортната инфраструктура. Около новоизградените магистрали се появяват нови складове, фабрики, посочи Дончев.

Като "феноменално" той определи събраните подписи за конституционните промени. Според него допреди няколко години е било абсолютно невъзможно партии с различни позиции да стигнат до консенсус, както става в наши дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?