"Шпигел": Гърците избягват капиталовия контрол, като откриват сметки в България

"Шпигел": Гърците избягват капиталовия контрол, като откриват сметки в България

За да избегнат капиталовите контроли в своята собствена страна, гърците трябва да предприемат само едно кратко пътуване до съседна България. Хиляди хора вече са си открили сметки, а предприемачите местят филиали или цялата фирма. Това пише списание "Шпигел", цитирано от dnevnik.bg.

Строгите ограничения, чиято цел е да предпазят гръцкият банков сектор от колапс, доведоха до масово бягство към най-бедната държава в ЕС, допълва изданието.

Авторът на статията, Йоргос Христидис, разказва как служителка от софийски офис на Уникредит Булбанк на перфектен английски обяснила, че гръцките граждани могат съвсем лесно да си открият сметка в евро или левове, като това отнемало само няколко часа. Необходимо е да си носят личната карта или паспорта. Веднага може да се използва интернет или мобилно банкиране, а самата карта се издава в рамките на пет дни.

Когато Христидис казва, че живее в Солун, дамата на телефона му препоръчва да отиде в по-близкия клон в Сандански, който се намира на 20 км от гръцката граница.

Със сметка в българска банка се избягва ограничението за теглене от 420 евро на седмица, което не важи за чуждестранни банкови карти. Освен това така се улесняват транзакциите на големи суми от чужбина.

В периода, когато гръцката криза се задълбочаваше, гърците изтеглиха от сметките си около 45 милиарда евро и сега изнасят парите в чужбина, коментира "Шпигел".

Правителството на Алексис Ципрас позволява изнасяне на максимум 2000 евро на човек на едно пътуване в чужбина. Така например, ако един грък всеки ден в рамките на седмица предприема краткото пътуване до Сандански, ще има в българска сметка сигурни 14 000 евро съвсем легално.

За фирмите предимствата в България са плоският данък, ниските минимални заплати – около 174 евро на месец, както и по-малката бюрокрация. Според "Шпигел" гръцка фирма може в рамките на четири седмици да открие дъщерна компания в България.

Според българския търговски регистър през 2014 г. в страната е имало 11 500 предприятия с гръцко участие, което е с 2500 повече в сравнение с предната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?