България още не се е отърсила от сянката на Русия, заяви Местан в Анкара

Лидерът на ДОСТ бе приет от турския премиер и обяви за глупост твърденията, че партията ще е на Турция

Да се твърди, че ДОСТ е "партията на Турция” е глупост, заявява лидерът ѝ и бивш председател на ДПС Лютви Местан в интервю за Анадолската агенция по време на посещението си в Анкара. По думите му много от учредителите на ДОСТ ще бъдат етнически българи.

Местан казва, че ДОСТ може да бъде само мост за сътрудничеството между България и Турция. "Националистическите партии у нас не искат да разберат, че Турция е наш истински приятел и продължават да робуват на историческите комплекси. България е в НАТО от 12 години и в ЕС от 10 години, но за голямо съжаление още не се е отърсила от сянката на Русия“, заявява той.

Местан, придружаван от трима вече независими депутати, които го последваха след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган го изгони от лидерския пост, бяха приети в петък от турския премиер Ахмет Давутоглу. Преди това Местан е разговарял с лидери на опозиционни партии и с посланика ни в южната ни съседка Надежда Нейнски.

В съобщението на ДОСТ се казва още, че Местан и Давутоглу са говорили за вътрешнополитическите процеси в България, стратегическото партньорство между двете страни и бежанската криза.

В края на срещата Местан е предал на Давутоглу поздрави от българския министър-председател Бойко Борисов. Чрез българската делегация турският премиер е изпратил своите пожелания на Борисов, се казва в съобщението.

Конкуренцията на българска почва

На 29 март, навръх рождения ден на Доган, Местан и водената от него делегация бяха посрещнати от почетен караул пред мавзолея на Ататюрк и церемонията протече съгласно изискванията на държавния протокол.

Същата вечер всички депутати от ДПС и активисти са били в Боянските сараи на Доган за рождения му ден, а медиите очакваха някакъв "знак" дали той ще се завърне като лидер на движението. Според неофициална информация Доган бил казал, че ДПС не е в криза, за да се връща.

Факт е обаче, че изгонването на Местан от ДПС под предлог, че с декларацията си в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет там направил "гаф", в редиците на партията възникна напрежение. Сравнително малка част от депутатите и активистите на ДПС последваха Местан, който месец след конфликта с Доган обяви новата си партия. Той видимо се ползва с благоволението на Турция и обвиненията са, че новата му партия ще е "турска", за разлика от ДПС, което заради проруския си уклон трябваше да блесне като "българска" партия.

Етническите турци обаче, на чиито гласове основно разчита ДПС и от които се надява да дръпне Местан, едва ли могат да бъдат повлияни от такъв тип пропаганда, тъй като те трудно биха възприели Турция като заплаха. Онова, с което Доган може да задържи електората си, както и досега, е чрез икономическата зависимост на етническите региони. Това пък зависи от правителството, което да отделя към бизнес структурите на ДПС необходимите "порции" обществени поръчки и друг вид финансова подкрепа.

"Много от учредителите (на ДОСТ) ще бъдат етнически българи. Сигурен съм, че поне 20% от участниците на учредителната конференция на 10 април ще са етнически българи”, казва Местан пред Анадолската агенция и допълва, че след като бил изключен от ДПС, двама от последвалите го са били двама православни християни.

Лидерът на ДОСТ посочва, че целта на политическата сила е "не да отстоява правата и свободите на отделни хора, а на цялата българска общност”.

Пак би прочел декларацията в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет

Той за пореден път заявява, че не отчита като грешка декларацията си, с която подкрепи Турция след свалянето на руски самолет – събитието, отключило турбулентните процеси в ДПС и довело до отстраняването му.

"Този руски самолет не нахлу в двора на уважаемия г-н Ердоган, нито в този на Кълъчдароглу или Бахчели. Този самолет наруши държавната граница на Турция. Турция е страна член на НАТО, както и България. Според мен нашият политически дълг е в подобен критичен момент да подкрепяме натовската държава и, ако това е моето престъпление, то аз се гордея с него“, подчертава Местан.

Той разкрива още, че е изгубил делата, с които обжалва глобите, наложени му заради агитация на турски език по време на предизборни кампании, и уточнява, че ползването на майчин език по митинги у нас е забранено със закон. Местан допълва, че е бил принуден да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург "не защото не обичам България, а заради крайната потребност от истинска демокрация в родината ни".

Подложени сме на яростна негативна кампания

"Подложени сме на яростна негативна кампания, в която се твърди, че създаваме партия на турската държава в България. Но от това, което ви казах, със сигурност ви става ясно, че тези внушения са изключително глупави. ДОСТ може да бъде само мост за сътрудничеството между двете страни. Националистическите партии у нас не искат да разберат, че Турция е наш истински приятел и продължават да робуват на историческите комплекси. България е в НАТО от 12 години и в ЕС от 10 години, но за голямо съжаление още не се е отърсила от сянката на Русия“, заключава Лютви Местан в интервюто, цитирано от БГНЕС.

В Турция той е придружаван от депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Шабанали Дурмуш, кметът на Джебел Бахри Юмер и Зюрфедин Хаджиоглу от Федерацията на балканските турци.

Местан се опитва да ограничи позициите на ДПС в Турция

Освен с премиера на Турция, Местан и хората му се срещнаха с лидерите на две опозиционни партии - Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Преди това ръководители на ДПС имаха срещи в Турция с двете тамошни опозиционни партии, опитвайки се да поддържат някакви политически контакти с важната за българските етнически турци държава. Местан обаче очевидно съумява да покрива целия политически спектър в Турция.

За неговата партия е важно дали българските изселници в Турция, които досега единно гласуват за ДПС, ще станат гласоподаватели на ДОСТ.

Другата му важна роля, в която се оказа, е на българския политик, ползващ се с най-голямо доверие от страна на турското правителство. Приятелските отношения между българския и турския премиер, демонстрирани по време на визитата на Давутоглу у нас в средата на декември, несъмнено вече са в друга фаза след гръмкия скандал с изгонването на Местан от ДПС и публичните коментари на Борисов. Българският премиер разказа как президентът и министър-председателят на Турция го търсили посред нощ, за да го молят да се намеси Местан да запази поста си начело на ДПС, но той отказал. Депутати на Местан по-късно заявиха, че това не отговаря на истината. Наскоро Борисов разказа и че по време на посещението си в София (преди раздора в ДПС) Давутоглу го питал защо ДПС не влезе в управлението, на което получил отговор, че е заради имиджа на Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?