ДОСТ се заяви като антиолигархична и проатлантическа алтернатива на ДПС

ДПС е "гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси", обяви Лютви Местан

ДОСТ ще е антиолигархична, проатлантическа и либерална партия. Такава заявка направи нейният основател Лютви Местан на учредителната конференция в неделя. Той отправи пряко послание към избирателите на ДПС и индиректно към правителството и ГЕРБ във връзка със сътрудничеството им с ДПС, заклеймявайки партията на Доган като "гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси". За учредяването на ДОСТ Турция бе изпратила зам.-председател на управляващата си партия, както и представители на основната опозиционна партия.

В словото си пред събралите се в зала 3 на НДК над 1100 делегати Лютви Местан отдели обстойно внимание на различията с Движението за права и свободи, чийто почетен председател Ахмед Доган го изгони "ритуално" преди Коледа.

Доган и неговият кръг са заклещили българската демокрация

"ДПС е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът (Ахмед Доган - бел. ред.) и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен с общите усилия на демократичното гражданско общество. В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и истински натовска държава", декларира Местан.

Към учредителите, събрали се в препълнената зала 3 на НДК, Местан се обърна с думите: "Искам да ви благодаря за гражданската доблест и смелост да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени."

"Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ – в превод от турски означава приятел) ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, допълни той.

Председателят на ДОСТ ще има право най-много на 2 мандата

"Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели. Това са модели, при които лидерството се изгражда в култ към личността до степен, че лидерът е прав, дори когато е съгрешил. Само че от историята знаете как завършва всичко това...", подчерта Местан.

Той цитира текст от партийния устав, според който председателят и областните председатели на партия ДОСТ няма да могат да заемат тези позиции повече от два мандата, "защото сме партия, а не корпоративно дружество".

Освен патриотична, либерална и евроатлантическа, ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, чиято кауза е реалната демокрация, при която всеки, независимо от социалното си положение и политически възгледи, етнически произход, вяра и име, да бъде равноправен пред закона и да има шансове за социална реализация и европейски стандарт на живот, каза Местан.

Местан се опитвал да върне ДПС във властта през парадния вход, но не успял

ДОСТ е поредната партия, учредявана от бивш съратник на Доган, която ще разчита на българските етнически турци у нас, в Турция и в Западна Европа. Досегашните опити за създаване на силна алтернатива на ДПС се оказаха неуспешни, но ДОСТ може да бъде изненада. Според последното проучване на "Екзакта" около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не се насочат към ДОСТ.

След като бе изгонен и от лидерския пост, и от ДПС, Местан заяви, че е "настъпил руска мина", визирайки твърдението на Доган, че декларацията в подкрепа на Анкара след свалянето на руския самолет от Турция била "гаф". Неизяснените и до днес причини за отстраняването на Местан (според Доган, цитиран на 24 декември от пресаташето на ДПС, "такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България"), оставиха впечатлението, че конфликтът е между протурските и проруските интереси в ДПС. Впоследствие Турция наложи забрана за влизане в страната на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски (окачествен от турски медии като проруски олигарх и император на контрабандата). Последното даде основания на Пеевски да окачестви себе си и Доган като защитници на националните интереси. В същото време според ДПС и български политици и медии ДОСТ е партията на Турция у нас.

Преди учредяването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция, където се срещна с премиера Ахмет Давутоглу.

Гости на учредителната конференция на ДОСТ бяха зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, депутати от същата партия, както и от основната опозиционна партия в Турция, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, представители на изселнически организации.

Местан отбеляза в словото си, че през трите години като председател на ДПС се опитвал да провежда отчетлива политика на евроатлантическа градация и поясняване на образа на ДПС с идея движението да се завърне в управлението на страната през парадния вход - легитимно програмно и прозрачно дясноцентристко управление. Опитът не успя. Оказа се, че по-видимите стъпки, и то на основата на съвременните либерални принципи, са приличали на отчаяно политическо "сапьорство" за "разблокиране" на олигархичното "задкулисие", което е "парализирало" ДПС, каза още той.

ДОСТ ще разобличава задкулисието

"Има едно внушение в българското общество, че олигархията е омерта, нещо като непреодолимо съзаклятие между политически и бизнес интереси, които зорко пазят своите гърбове, и никой не произнася на глас характера и степента на политико-олигархичните зависимости", каза Местан, без обаче да назове имена на олигарси. След това посочи, че "подходът при търсене на отговора за олигархията и олигарсите трябва да бъде функционален и персонален".

"Ние от ДОСТ сме решени да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем негова либерална алтернатива", декларира той.

Евроатлантическия скептицизъм на Доган надминал този на националистите

Местан обясни, че засяга темата за ДПС заради "претенциите на тази партия да представя либерализма на българската политика".

Вместо да разгърне тази идея, ДПС се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, чийто евроатлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и Валери Симеонов, взети заедно, коментира Местан .

Говорейки за политическата ситуация в страната, той посочи, че крайният национализъм, ксенофобията и езикът на омразата заявяват претенция да се превърнат в норма на политическо говорене, има медийни бухалки вместо свобода на словото, държавата е проникната от престъпни, олигархични и сенчести интереси, съдебната власт е неефективна, икономиката е в застой.

Нашата кауза е по-силна от репресията. ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума "мамо” и каква вяра изповядва в Създателя, заяви още Лютви Местан.

Русия е в образа на агресор срещу суверенна европейска държава

В словото той разкритикува "предколедното шоу на почетния председател на ДПС", че е излъгал, че няма декларация на НАТО за сваления руски самолет и осъдил тази на парламентарната си група; че е нарекъл ЕС е джудже във военно-политическо отношение и казал, че Турция може да породи кризи в региона.

"И 1000 пъти да бях убеден, че ме очаква подобна саморазправа, 1000 пъти бих заявявал тази декларация", обяви Местан.

Днес Русия е в образа на агресор срещу суверенна европейска държава като Украйна и окупатор на ключова част от нейната територия – автономна република Крим, каза той. По думите му това поставя евроатлантизма в съвсем нов контекст, за който българското общество не било готово.

Местан смята, че едно от най-големите доказателства е словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в края на миналата година. "Тази брутална реч тежко накърни в дългосрочен план естествените човешки и родови контакти на повече от милион граждани, една част от които по принуда заселили се в Турция", каза той.

Турция има своите основания да търси своето място в ЕС

Местан изтъкна, че Турция има своите исторически и стратегически основания да търси своето място в ЕС, след като е една от ключовите опори на НАТО. Турция, също като страните от ЕС, е обект на тероризъм от страна на "Ислямска държава" и на дългогодишния сепаратистки противник на страната ПКК, каза той и отбеляза, че Анкара задържа на своя територия близо 2.7 млн. бежанци, което е принос за сигурността на ЕС.

Свикване на ВНС да отпуши енергията на реформаторските сили

Свикване на Велико Народно събрание, което да отпуши енергията за реформаторските сили, осъществяване на дълбоки промени в Конституцията, решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт, установяване на антимонополни пазарни отношения.

Това са част от целите, записани в проекта за устав на новоучредената партия ДОСТ. Уставът въвежда и фигурата на симпатизанти и дискусионни клубове.

Форумът беше открит от първия опълчил се на Ахмед Доган в ДПС - Мехмед Ходжа: "Заставам пред вас не натежал от годините на своята възраст, а от дългото 23-годишно очакване най-сетне да се създаде реална алтерантивата на зависимостите, които задушават избирателите в оковите на посттоталитарните рецидиви". Сред гостите беше и шампионът по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, който, по думите на Местан, е нанесъл тежък шамар на тодорживковския режим.

На конференцията присъстваха представители на дипломатическите мисии у нас на Франция, Полша и Украйна, както и журналисти от турски медии.

ДОСТ ще е един от най-здравите мостове между България и Турция

ДОСТ ще е един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция, обяви зам.-председателят на турската управляваща партия Фатма Бетюн Сеянкайъ в приветствието си към учредителите.

"Най-важната цел на сънародниците ни в България е да съхранят идентичността си и да живеят в благополучие, без да бъдат подлагани на дискриминация“, каза тя и допълни, че в много области проблемите на българските турци продължавали да стоят нерешени. По думите ѝ Лютви Местан е лидер, следващ неотклонно евроатлантическата ориентация, което било в интерес на всички в България.

Сеянкайъ подчерта, че след свалянето на руския самолет на 25 ноември 2015 г. на територията на Турция, Местан заявил принципна позиция, а България следва да застане на страната на Турция.

Засилени мерки за сигурност

Учредителната конференция се проведе при засилени мерки за сигурност в зала 3 на НДК - същата, в която през 2013 г. по време на конференция се разигра екшънът със стрелбата с газов пистолет срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Сега за първи път на партиен форум журналистите не бяха допуснати за снимки до президиума. Учредителите на новата партия, голяма част от които бяха роми, бе разрешено да бъдат заснемани само в гръб.

Охраната беше поверена на фирмата "Трафик секюрити".

Конференцията продължи при закрити врата с приемане на устав на ДОСТ и избор на председател и ръководство на партията. Лютви Местан бе избран за лидер с пълно единодушие.

Споделяне

Още по темата

Още от България