България остава в Ирак, няма да увеличава контингента заради Испания

България ще продължи участието си в коалиционните сили в Ирак, потвърдиха премиерът Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Пламен Панайотов и външният министър Соломон Паси във вторник. Обмисля се не оттегляне, а засилване на сигурността на българския контингент, каза Паси. Същевременно премиерът отхвърли възможността страната ни да изпрати допълнително войници заради решението на Испания да изтегли своя контингент. Той действа в полската зона на отговорност, където са и българите.

За оставането на България в Ирак се обявиха от дясната опозиция. СДС определи оттеглянето на испанските войски от Ирак като събитие, което не подпомага усилията на коалицията. Социалистическата партия също отрече варианта страната ни спешно да изтегли контингента си, но отново постави условието да започне разговор при какви условия ще се откажем от мисията.

От Външно министерство съобщиха, че в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл Соломон Паси е потвърдил позицията на България да продължи участието си в процеса на поддържане на реда в Ирак и в подкрепа на властта на изграждащите се иракски органи на самоуправление. Обстановката в Ирак е била основна тема на разговора, състоял се по инициатива на държавния секретар на САЩ.

По думите на Пауъл, единодействието и солидарността на коалиционните сили е единственият път за постигане на стабилност и за възстановяване на Ирак. Той е потвърдил високата оценка на САЩ за позицията на България и за приноса на българския батальон.

Всеки здравомислещ човек би разграничил въпроса за СПИН процеса в Либия от вчерашните протести там за изтеглянето на коалиционните сили от Ирак, коментира в отговор на въпрос Симеон Сакскобургготски. Вчера пред българското посолство, както и пред посолствата на Великобритания, Италия и Испания в Триполи се проведоха протестни митинги, а на посланиците на четирите страни бяха връчени петиции от "ядосания либийски народ", в които се настоява тези държави да изтеглят силите си от Ирак. По време на демонстрациите около сградата на посолството ни са били разположени полицаи от либийските сили за борба с безредиците.

още

Въпросът може да се постави и обратно - след като всички остават, защо и ние да не останем. Така реагира премиерът Симеон Сакскобургготски, запитан за българската позиция по изтеглянето на Испания от Ирак. Преди началото на Политическия съвет на партия НДСВ Симеон допълни, че ще бъдат взети всички мерки да се осигури безопасността на нашите рейнджъри в Ирак.

На този етап въобще не се обмисля вариант да изтеглим контингента, България категорично ще продължи да изпълнява ангажиментите си в рамките на коалицията, защото това е национално отговорната политика, заяви и вицепремиерът Пламен Панайотов.

Премиерът Сакскобургготски отхвърли възможността страната ни да изпрати допълнително войници като компенсация на оттеглянето на Испания. "По никой начин, имаме си договорености и така сме отишли в Ирак", отвърна Сакскобургготски на въпрос означава ли оттеглянето на Испания увеличаване на броя на българските военни в Ирак.

Симеон не вижда необходимост от промяна на мандата

Министър-председателят коментира още, че не вижда необходимост от промяна на мандата на българския контингент в Кербала. "Отишли сме в Ирак като мироопазваща сила и сме последователни, така че не виждам защо трябва да се променят функциите на българския контингент", заяви той. Същата каза и вицепремиерът Панайотов, според който няма причини за преформулиране на мандата.

В подкрепа на тезата си Симеон посочи, че има надежда да бъде приета резолюция на ООН. Той не отговори на въпроса може ли да се стигне до изтегляне на българските войници, ако това не стане. Днес специалният пратеник на международната организация в Ирак Лахдар Брахими определи като изключително добри шансовете в близко бъдеще световната организация да приеме нова резолюция.

Преди седмица президентът Първанов поиска дебат в парламента и промяна на мандата на контингента, като уточни, че нашите рейнджъри и без друго са принудени да участват в бойни действия. Против подобна промяна в мандата се обявиха от БСП. Ако под "преформулиране на мандата" се подразбира участие в активни бойни действия, ние бихме възразили, повтори днес лидерът на социалистите Сергей Станишев. По думите му нито България е поела такъв ангажимент, нито контингентът ни там е подготвен за него.

Миналата седмица от СДС заявиха, че не виждат необходимост от промяна на мандата. Днес бе обявена позицията на Националния съвет на партията, че ако се налага промяна, това трябва да стане чрез предложение на правителството.

Според ръководството на СДС обаче дебатът за промяна на мандата цели да отвлече вниманието от основния въпрос - как България в максимална степен да осигури успешното изпълнение на мисията на българските военни.

Преди дни от ОДС поискаха президентът и правителството да излязат с ясна позиция пред парламента необходима ли е промяна.

СДС и БСП настояват за активни действия на България по включването на ООН и НАТО в Ирак

България трябва да работи за по-активното ангажиране на НАТО и ООН в Ирак, заяви говорителят на СДС Николай Младенов след заседание на Националния съвет на партията. За активни действия на българската дипломация в посока на нова резолюция на ООН отдавна настояват БСП и президентът Първанов. Лидерът на социалистите Станишев днес допълни, че резолюцията, която трябва да приеме ООН, трябва да включи международната организация във възстановителния процес и политическото развитие на Ирак.

Според СДС, България трябва да работи в посока НАТО да поеме командването на зоната, която в момента е под полска отговорност и в която е разположен и българския батальон.

От СДС отново заявиха, че е необходимо управляващите да поемат инициатива за изработване на цялостна стратегия за участието на страната ни в Ирак и изобщо за участието на България в задгранични мисии. Необходимо е да бъде актуализирана и стратегията за национална сигурност.

Николай Младенов повтори, че ако правителството не направи това, ще постави под въпрос изпълнението на мисията на българския контингент в Ирак и доброволно ще предаде част от правомощията си на президента и на военните.

БСП иска разговор при какви условия ще се изтеглим от Ирак

Запитан дали решението на Испания да се оттегли от коалицията в Ирак променя позицията на БСП, лидерът на партията Сергей Станишев отговори, че е прибързано да се действа първосигнално, на основата на емоциите по въпроса за изтегляне на българския контингент. България трябва да действа като сериозна държава, която изпълнява ангажиментите си, каза соцлидерът.

В същото време той припомни искането на левицата, държавните институции и политически сили да започнат още сега разговор за това при какви условия бихме изтеглили българския батальон. Обявената формулировка на разговора бе "какви биха били параметри в променящата се политическата ситуация в Ирак, при които българският контингент не би могъл да реализира задачите, с които е натоварен".

От БСП заявиха, че настояват този четвъртък, на заседанието на парламентарната външна комисия, министерството на отбраната да отчете какви мерки е предприело за повишаване на сигурността на българския контингент в Кербала, а външното министерство да представи анализ и прогноза за развитието на политическата ситуация в Ирак.

В петък миналата седмица министърът на отбраната Николай Свинаров обяви, че съвместно с МВнР се подготвя доклад за ситуацията в Ирак, който ще бъде представен на заседанието на депутатите тази седмица. Докладът щял да съдържа и отговор на въпроса дали е необходимо преформулиране на мандата на контингента.

Два дни преди заседанието на комисията, външният министър Паси заяви, че по-добрата сигурност за българския батальон се гарантира чрез допълнително американско военно присъствие. Вчера военният министър заяви, че САЩ са обещали нови подкрепления в Кербала за дните около рождения ден на Саддам Хюсеин. Запитан дали допълнителното присъствие ще остане и след тази дата, днес Соломон Паси отговори, че ще продължи, докато е необходимо.

Споделяне

Още от България