България отбеляза тържествено Деня на независимостта

България отбеляза тържествено Деня на независимостта

С литургии, шествия и различни прояви бе отбелязан 22 септември – Денят на независимостта на България. На тази дата през 1908 г. княз Фердинанд обявява със специален манифест независимостта на княжество България. Това е станало във Велико Търново, което и днес бе център на тържествата. 

Света литургия по повод празника беше отслужена в църквата “Свети 40 мъченици”, пред която е прочетен манифестът за независимост. В храма се стекоха десетки хора, независимо от проливния дъжд.

На крепостта Царевец с военен ритуал беше издигнато националното знаме на България. След това се проведе литийно шествие до паметника “Майка България.

На Паметника на независимостта бяха поднесени венци и цветя от институции и граждани, а в словото си вицепрезидентът Ангел Марин подчерта, че днешният ден обединява всички българи.

Кулминацията на тържествата е вечерта, когато на площад “Цар Асен” в старата столица започва тържествена заря – проверка.

Сред гостите на тържествата във Велико Търново бе дясната кандидат-президентска двойка Неделчо Беронов - Юлиана Николова. Повод за посещението им в старопрестолния град бе и отбелязването на 110-та годишнина на Демократическата партия във Велико Търново.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?