България отново е в снежен капан, всичко е проходимо при зимни условия

Гранични пунктове са затворени, училища са във ваканция, синя и зелена зона в София не работят

България отново е в снежен капан. Обилният снеговалеж доведе до временно затваряне на магистрали и пътища, предизвика тежки катастрофи, километрични опашки от автомобили, блокира гранични пунктове и затвори училища.

В областите Кърджали и Смолян за понеделник е обявен червен код за опасно време, а в останалите 26 – оранжев код.

От МВР съветват да не се предприемат пътувания в предстоящите дни, ако не се налага.

За почистването на пътищата и магистралите се затварят участъци от републиканската пътна мрежа, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

1800 машини чистят пътищата от републиканската мрежа. Сн. БГНЕС

Железопътната мрежа е проходима и влаковете се движат при зимни условия, съобщиха от БДЖ.

Над 8 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Западна България са без ток. Най-много те са в района на Враца, Видин и Благоевград. Около хиляда са потребителите без електрозахранване в София и областта. Без ток са и около 30 села в Югоизточна България, обслужвана от EVN. Те са в района на Пазарджик, Велинград, Ямбол и Стара Загора.

Засега най-значителни са валежите от сняг в Западна България. Прогнозата е да започнат да спират във вторник. Най-значителни са валежите в Рило-Родопската област, където снежната покривка ще надхвърли 30 см. Температурите в почти цялата страна са под минус 5 градуса и в следващите дни ще продължат да се понижават. Заради вятъра в източните райони се очаква обстановката да се усложни и да се образуват преспи.

Затворени гранични пунктове

Обилният снеговалеж затвори гранични пунктове с Гърция и Македония, съобщи МВР.

На граничния пункт Кулата – Промахон до към 16 часа не се пропускаха товарни автомобили на изход. Причината е силен снеговалеж в Гърция, посочват от МВР.

Камиони чакат да бъде отворен пунктът Кулата - Промахон. Сн. БГНЕС

На ГКПП Илинден – Ексохи гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги.

На останалите гранични пунктове с Гърция пропускателния режим е нормален.

Македонските гранични власти преустановиха временно пропускането в двете посоки на товарни автомобили през ГКПП Деве баир - Гюешево. Създадена е организация товарният трафик да се отбива преди зоната на българския пункт, посочват от МВР.

Интензивно е движението на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от чакащи камиони на изход, на Лесово са около 3 километра, обявиха от МВР. Според турските медии за влизане в България през Капитан Андреево се е образувала опашка от камиони от 15 км.

Сериозен трафик има през Дунав мост при Русе и през Дунав мост при Видин . Не се съобщава за колона от чакащите автомобили.

Граничните власти в Македония и Гърция наложиха ограничения за пропускането на коли от България. Сн. БГНЕС

Не работят фериботите при Сомовит и Свищов.

Единствено на граничните пунктове със Сърбия трафикът е нормален, става ясно от съобщението на МВР.

Временно се затварят магистрали и пътища

За да бъдат почистени, временно бяха затворени магистрали и пътища. Около 1800 машини на пътно - поддържащите фирми разчистват преспите, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Два тира се удариха на магистрала "Тракия" на 71-ви км в посока София преди обед и това предизвика задръствания. Много от камионите, преминаващи по магистралите са без вериги.

Два тира катастрофираха на магистрала "Тракия". Сн. БГНЕС

От пътната полиция в Пазарджик съобщиха, че обхождат целия пазарджишки участък и санкционират водачите, които не са подготвени за снега. Тъй като трасето не е почистено добре, е съставен акт на Областното пътно управление в Пазарджик, съобщиха от МВР.

Временно беше затворена и магистрала "Марица" преди обед. Движението на превозни средства над 12 тона е ограничено по пътя Кюстендил - ГКПП "Гюешево" за снегопочистване.

Рано сутринта се е наложило да бъде оказана помощ на два закъсали пътнически автобуса по направлението Мартен - Николово, в района на Русе, което, заедно с пътя Николово - Червена вода, се затварят за движение при зимни условия. В единия автобус е имало деца, които са били евакуирани с помощта на пожарната.

За камиони беше затворен пътят Русе - Силистра.

Без учебни занятия

В принудителна ваканция са 41 училища в цялата страна. Отменени са учебните занятия за понеделник и вторник във варненските общини Бяла, Девня и Суворово. Във Вълчи дол ваканцията ще продължи до края на седмицата. Ученици в Силистренско излязоха във ваканция до сряда. Кметовете на общините Тутракан и Главиница обявиха принудителна ваканция за понеделник и вторник в по 4 училища във всяка от двете общини.

Във вторник и сряда няма да се учи в общините Дулово, Силистра, Свищов и Смолян. Принудителна ваканция е обявена в разградската община Лозница. Неучебни са 27 и 28 февруари в редица общини в Шуменска, Плевенска и Видинска област. Няма да се учи на 27 февруари в общините Варна и Сливен.

Затворени за вторник и сряда са училищата в общините Добрич, Добричка, Шабла, Крушари и Тервел. Ваканцията за учениците е възможно да продължи и в четвъртък, ако обстановката не се подобри.

Училищата в цялата област Търговище са затворени от понеделник. В община Опака ваканцията ще продължи до 1 март включително. В общините Търговище, Антоново, Попово и Омуртаг няма да се учи до 28 февруари.

Снегонавявания затрудняват движението в Северна България. Сн. БГНЕС

Без синя и зелена зона в София

Заради обилния снеговалеж синя и зелена зона за паркиране в центъра на София няма да работи, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Обилният снеговалеж прави невъзможно качественото почистване на всички места за спиране в зоните за паркиране.

Системата за SMS паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите, казаха от Центъра за градска мобилност. Пътят до планината Витоша е затворен, поради опасност от лавини, ниските температури и изключително тежката зимна обстановка, обяви Фандъкова.

В столицата с приоритет се почистват булевардите с масов градски транспорт, паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради.

В София първо започна почистването на улиците с градски транспорт. Сн. БГНЕС

Столичният кмет призова хората да не използват личните си автомобили. "Моля, всички шофьори, които нямат крайна необходимост, да не излизат с колите си днес. Пътната обстановката е изключително затруднена – температурата е минус 7 градуса, а снежната покривка е над 15 см. В момента всички усилия са насочени към осигуряване на трасетата за движение на градския транспорт. 182 машини са на терен и не са спирали работа от през нощта", каза Фандъкова.

Почистването на кварталните улици ще започне след спирането на снеговалежа и осигуряване на трасетата на градския транспорт и основните улици. По данни на Столична община към момента се чистят квартали улици в районите "Триадица", "Оборище", "Лозенец", Нови Искър, Панчарево и "Слатина".

Над 180 машини чистят снега в столицата. Сн. БГНЕС

Всички линии на градския транспорт се движат по обичайните си маршрути, но със закъснение. Сутринта трамваите с номера 4 и 5 се движеха на интервали от около 20 – 30 минути. Причината – тежък инцидент на Горнобански път. Временно е бил затруднено движението на трамваи с номера 3, 6 и 11, казаха от Столична община. Поради авария беше нарушен графикът на трамваите по линиите 20 и 22. Затруднено беше и движението на автобусите 29 и 30 до село Балша. Временно беше скъсен маршрутът на линия 65, която принцип стига до кв. "Манастирски ливади", но до обяд в понеделник автобусите се движеха до кв. "Гоце Делчев".

От общината съобщиха, че 1022 служители на фирмите по чистота разчистват основно подходите към пешеходните подлези, спирките на градския транспорт и част от тротоарите.

Над 1200 души трябва да изринат пешеходните пространства, спирките и подходите към подлезите. Сн. БГНЕС

В кризисните центрове на Столична община са приети 186 души без дом. Те получават подслон и храна. Центровете работят денонощно.

Споделяне

Още по темата

Още от България