България отзовава посланика си от Беларус. Захариева се срещна със Светлана Тихановская

 Светлана Тихановская и Захариева, Фейсбук

България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата GLOBSEC в Братислава.

По време на конференцията министър Захариева се срещна със Светлана Тихановская, която е един от водачите на опозицията в Беларус, където продължават протестите срещу авторитарното управление на Александър Лукашенко, съобщи БГНЕС.

"Днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС", каза министър Захариева.

Тя призова още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ.

"Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събитията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там", каза министър Захариева.

В четвъртък и Естония и Латвия съобщиха, че отзовават посланиците си от Беларус.

"От гледна точка на Естония беларуският натиск върху Литва и Полша е неоснователен и неуместен", каза естонският министър на външните работи Урмас Рейнсалу.

"В знак на протест срещу предприетите от Беларус стъпки решихме да поканим в Талин за консултации нашия посланик в Беларус".

Литва, Латвия и Естония бяха първите страни от ЕС, санкционирали Лукашенко и други официални лица заради предполагаеми измами на спорните президентски избори от 9 август, които той заяви, че е спечелил, и заради насилие срещу последвалите протести.

Беларус от своя страна обвинява Литва и Полша, че се месят във вътрешните му работи, като приемат на своя земя живеещи в изгнание опозиционни лидери и отказват да признаят победата на Лукашенко на изборите.

В петък Беларус отзова за консултации посланиците си в Полша и Литва и излезе с искане двете държави членки на ЕС да намалят броя на служителите в посолствата си.

Варшава и Вилнюс отказаха и впоследствие отзоваха посланиците си от Беларус с надеждата да намалят напрежението в региона.

Противниците на Лукашенко го обвиняват, че е манипулирал изборите, за да продължи 26-годишното си управление, което той отрича. Беларус от седмици се тресе от протести, предизвикали насилствени репресии, които на свой ред накараха САЩ и ЕС да наложат санкции на Минск, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?