България пита САЩ престъпник ли е Бойко Борисов

България пита САЩ престъпник ли е Бойко Борисов

Министерство на външните работи (МВнР) ще попита американските власти дали разполагат с данни за връзки на столичния кмет Бойко Борисов с организираната престъпност, докато е бил главен секретар на МВР. Такива твърдения се появиха миналия месец в авторитетното американско списание “Кънгрешънъл куотърли” (Congressional Quarterly), което се позова на конфиденциален анализ на швейцарска банка за риска в България.

Настояването да се поиска официална информация от Вашингтон бе на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която в сряда изслуша външния министър Ивайло Калфин.

Статията на разследващия журналист Джеф Стайн излезе в началото на март и предизвика буря в България. Бойко Борисов съзря “поръчка” и заговор срещу него и ГЕРБ от страна на ДСБ и енергийния министър от БСП. Президентът Първанов определи статията като “антибългарска” и обидна за страната.  Вътрешният министър Румен Петков (БСП) отказа да образува проверка заради публикацията, тъй като източникът ѝ е анонимен. Той дори обяви, че е вредно за държавата да се мисли в посока, че Борисов е свързан с мафията и отрече родните служби да разполагат с подобна информация. Сега обаче подобна ще се търси от САЩ. 

Джеф Стайн се е срещнал с българския посланик във Вашингтон Елена Поптодорова, информира Калфин вътрешната комисия. Журналистът е заявил, че целта на публикацията е била вътрешнополитическа, свързана с политиката на президента Джордж Буш, който заради войната в Ирак се обвърза с ненадеждни съюзници като Бойко Борисов в България.

Стайн уточнил пред Поптодорова, че получил информацията от свои източници, преди да публикува материала се е обърнал към българското посолство, като отнесъл няколко въпроса към Борисов, но настоял да получи отговор за час и 15 минути. От своя страна посолството насочило Стайн към Столичната община, като предоставило данни за контакт, поясни Калфин.

Журналистът добавил, че има доклад, от който е взел данните за Борисов. След като материалът се появи, Стайн даде няколко интервюта за български медии и каза, че докладът за България е секретен и е поръчан от швейцарска банка. Американецът запази авторите на доклада в тайна, но потвърди, че им има пълно доверие.

В сряда стана ясно, че членовете на вътрешната парламентарна комисия в момента издирват “този митичен доклад”, както го определи министър Калфин.

Преди седмица посланикът на САЩ у нас Джон Байърли повтори, че публикацията не отразява официалната позиция на Вашингтон. “Важното обаче е, че хората на Запад и в САЩ вярват в тия неща, че съществува тази атмосфера на корупцията около хората във властта в България”, добави дипломатът. Той също така отхвърли възможността български партии или техни лидери да са “поръчвали” статията.

Изразеното от посланика мнение, което на практика е позиция и на САЩ, бе цитирано от министър Калфин пред депутатите от вътрешната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България