Джеф Стайн: Няма български политици и източници зад статията за Б. Борисов

Джеф Стайн: Няма български политици и източници зад статията за Б. Борисов

Журналистът Джеф Стайн, който написа статия в американското списание “Congressional Quarterly” (“Конгрешънъл Куотърли”) за мафиотските връзки на столичния кмет Бойко Борисов, отрича да е получил каквато и да е информация от български източници и политици.

Кой е Джеф Стайн?

Авторът на статията Джеф Стайн (Jeff Stein) е дългогодишен редактор и разследващ репортер, специализиран по въпросите на американското разузнаване, отбрана и външна политика. През септември 2002 г. той става основател на CQ Homeland Security – ("Кънгрешънъл куотърли"- Вътрешна сигурност), където е и публикувана статията за Бойко Борисов. Бивш офицер от разузнаването на сухопътните сили на САЩ във Виетнам, Джеф Стайн днес е редактор на CQ по въпросите на националната сигурност и колумнист в изданието "SpyTalk”. Той пише често за "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и е канен да коментира за телевизии CBS, CNN, MSNBC, Fox News Channel, BBC и радио NPR.

още 

“Не съм говорил с никой от политическите опоненти на Бойко Борисов. Никой не се е свързвал с мен от България и не ме е окуражавал или пък възпрепятствал да пиша тази статия. Моята информация идва от неутрален източник, който е бил алармиран за г-н Бойко Борисов и неговата роля като посредник между САЩ и България. Нито един български политик не е свързан с проучването и с публикацията”, каза Джеф Стайн в петък пред БНР. Той изтъкна, че вярва в надеждността на получената информация.

На 2 март Стойн публикува статия в авторитетното и влиятелно частно издание “Congressional Quarterly”, според което Бойко Борисов е близък съратник на известни гангстери и е свързан с около 30 неразкрити убийства в страната си. Информацията е базирана на поверителен анализ за оценка на риска в България, поръчан от частна банка. Анализът е направен преди година и половина.

Бойко Борисов каза, че това е поръчкова статия, целяща да злепостави партията му ГЕРБ, зад която стоят лидерът ДСБ Иван Костов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, също така БСП (и по-специално министър Румен Овчаров, след като вътрешният министър Румен Петков опроверга твърденията в публикацията, а президентът Георги Първанов я нарече “антибългарска” и “обидна”). По-рано в четвъртък, когато статията бе разпространена от български медии, Борисов посочи и интереси около “Топлофикация”, тъй като заподозрените са изнасяли пари в швейцарски банки, но после вероятно се усети, че анализът е правен година преди да избухне скандалът с дружеството.

Запитан има ли българи, които са работили за поверителното проучване, Джеф Стайн, каза:“Оставам с впечатлението, че сред хората, които са извършвали проучването, има българи, които са били включени за събиране на тази информация върху бекграунда на Бойко Борисов и неговите връзки със СИК, ако произнасям правилно тази групировка, и връзките с убийствата, които са се случвали. Но самото проучване, извършено и ръководено от дългогодишни американски и европейски топ следователи, които са действали по поръчка на една швейцарска финансова институция. Плюс това този доклад, на който се позовавам, следва много точно някои европейски проучвания, правени за ЕС. Така че от моя гледна точка информацията, събрана в доклада, е последователна и съдържателна”.

Защо сега

“Новите американски бази са чистата причина за тази публикация, защото Бойко Борисов е важен играч във връзките, които се осъществяват по линия на сигурността между САЩ и България”, каза журналистът в отговор на въпрос какво го е накарало да напише статията точно сега.

Според него Борисов е ключова фигура в българо-американските отношения, защото по време на визитата му във Вашингтон м.г. бе приет от най-висши представители на ЦРУ, ФБР и на Държавния департамент. “Имаше лична среща с шефа на ФБР Робърт Милър. Това ви дава индикация колко е важен г-н Борисов за официалните ни взаимоотношения по сигурността, а и доколкото разбирам, самият г-н Борисов се гордее с признанието на тази негова ключова роля.”

Кметът кани Стайн в София

Джеф Стайн се опитал да се свърже директно с Борисов чрез имейли до българското посолство във Вашингтон. Оттам го накарали да изпрати въпроси. Това е нещо, което “по принцип не правя и избягвам, защото това дава възможност на хората, които интервюирам, да си пренагласят отговорите”, обясни Стайн пред БНР и уточни, че заради езиковия проблем този път се съгласил. От посолството обаче му отговорили, че не могат да коментират и го посъветвали да се обърне директно към офиса на Борисов. Той направил това, но не получил отговор.

Часове след като БНР излъчи интервюто, пресцентърът на Столична община съобщи, че Борисов изпратил писмо до американския журналист с покана да посети София “в удобно за него време”.

“Въпреки че поводът за написване на критичната публикация са предстоящите избори във вашата страна, замесването на моето име и името на България в публикацията по некоректен начин е неприемливо за мен като кмет на София и като български политик”, пише Бойко Борисов.

Той отбелязва, че няма да влиза в подробности относно истинността на написаното, но е убеден, че само посещавайки София, Стайн ще може да промени представата си за живота в България и за българите. "При евентуалното си гостуване в нашата столица ще имате възможността да разговаряте с мен и да получите отговор на всички въпроси, които ви вълнуват", пише кметът Борисов.

Подробни описания и връзки

Журналистът каза пред БНР, че поверителният докладът срещу Бойко Борисов е близо 200 страници с много подробно описани истории и връзки.

“Тези източници като лица остават скрити за самия мен, но повечето от темите, свързани с финансовите връзки и с престъпленията и убийствата, които са извършвани, са взимани от български бизнес доклади и полицейски дела, а не от хора”, каза Стайн.

Швейцарската финансова институция явно е проучвала банковия пазар в България, като е попаднала на близки до Борисов лица, като жената, с която живее, която собственик на банка, става ясно от друго интервю на Стайн.

Пред БНР той каза, че във Вашингтон все още няма реакция на публикацията, а той няма идея какви биха били политическите последици за Борисов в България.

Джеф Стайн посъветва българските кореспонденти и журналисти да питат на редовните брифинги в Държавния департамент или Белия дом по всички тези повдигнати въпроси, които вече да бъдат адресирани към официалните американски лица.

Журналистът призна, че не знае много за американските бази в България и има различни мнения дали те биха били полезни срещу Иран, или не.

Българските власти няма да разследват Борисов

От Върховна касационна прокуратура в петък заявиха пред Mediapool, че няма да се самосезират по публикацията в американското списание, защото няма ясен източник на информацията.

Поради същата причина и МВР няма да разследва твърденията, стана ясно от изявленията на вътрешния министър Румен Петков в Плевен.

“Статията сигурно ще окаже някакво влияние върху авторитета и самочувствието на Бойко Борисов, тя е и петно за България”, допълни Петков, цитиран от БТА.

Както стана известно, частното издание е ползвало определени анализи, информацията, с която разполагам е, че те са анонимни и не считам, че ние като държава имаме интерес във вторачването в такъв тип материали и ползването им за политически цели в България - това е вредно за страната, каза вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България