България получава 200 млн. евро допълнително за земеделие от Плана за възстановяване на ЕС

Парите са част от над 8 млрд. евро, които са допълнителен пакет към Плана за възстановяване на ЕС

България получава 200 млн. евро допълнително за земеделие от Плана за възстановяване на ЕС

200 млн. евро за възстановяване на българското земеделие ще получи допълнително България през 2021 и 2022 г., уточниха пред Mediapool от Министерство на земеделието. Това става възможно след като във вторник Европейският парламент и Съвета на ЕС постигнаха сделка 8.07 млрд. евро да бъдат достъпни за страните от ЕС през 2021 и 2022, а не както се предвиждаше през 2023 и 2024 г. Средствата са от допълнителен пакет, заложен в Плана за възстановяване на ЕК - Next Generation EU и ще се добавят към Програми за развитие на селските райони, прилагани в отделните страни.

За първи път ЕК ще финансира до 100% тези проекти, а не както сега задължително 50% да е финансиране на инвестицията от самия фермер.

30% бонус за 2021, 70% бонус за 2022 г.

30% от 200-те млн. евро за България ще бъдат достъпни през 2021 година, а останалите 70% от сумата през 2022 г. Брюксел обаче има конкретни изисквания за разходването на средствата.

37% от тези 200 млн. евро могат да се харчат само по проекти на фермери, занимаващи се с биоземеделие и за земеделци, прилагащи практики, щадящи околната среда. Донякъде, това е и очаквано, защото в стратегията на ЕК "От фермата да трапезата" са залага площите с биоземеделие в ЕС да се увеличат до 25% до 2030 г.

Другото правило е 55% от тези 200 млн. евро бонус средствата да се изразходват за проекти за млади фермери. За такива се приемат земеделци, начеващи в земеделието, които са до 40 години. А също и за проекти за дигитално земеделие и за стартъп компании в областта на земеделието.

"Успяхме за много кратък срок да се съгласим, че отчаяно необходимата финансова помощ за земеделски производители от ЕС, производители на храни и бенефициенти в селските райони ще бъде освободена бързо. Сега трябва бързо да финализираме преговорите по правилата на Общата селскостопанска политика за 2021 и 2022 г., така че до края на годината да имаме одобрени съответни правила, които да помогнат на земеделските производители да бъдат по-издръжливи в бъдеще ", коментира председателят на Комитета по земеделие Норберт Линс

ЕС ще финансира до 100% от проектите

Важен детайл е, че ЕК по различни мерки на тези допълнителни средства, ще финансира до 100% от проектите. В момента обикновено парите от ЕС са 50% от инвестицията, а останалите се осигуряват от фермерите.

Преговарящите постигнаха споразумение инвестициите, направени от фермери и преработватели, които допринасят за устойчиво и дигитално възстановяване да бъдат подкрепяни на 75% от ЕС. Наред с това бе прието увеличаване на тавана за подкрепата за проекти на млади фермери от Програмата за развитие на селските райони да се увеличи от 70 000 на 100 000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес