България предложи на Румъния общ износ на пазари извън Европа

Със съвместен износ на храни, машини, електроника и текстил български и румънски компании да излязат на пазари извън Европейския съюз, които в момента остават недостъпни за фирмите на двете съседни държави заради невъзможността поотделно да задоволят търсенето. Това предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на среща във вторник с румънския посланик Антон Пакурецу, цитиран от пресцентъра си.

"Основна пречка за присъствието на български стоки и услуги на пазари като Северна Африка, Близкия и Далечен Изток и Китай например е невъзможността да задоволим търсенето в цялост. Едно съвместно усилие с Румъния би направило това възможно, като отреди значително по-сериозна роля на страните ни на международните пазари“, допълни той. Част от секторите, които министър Лукарски набеляза като подходящи за реализацията на подобна инициатива са хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, електроника, електротехника и текстил, индустрии в които България има дългогодишни традиции.
 
"Нашите компании идват и се чувстват добре в България, а това е позитивна индикация и за други потенциални инвеститори“, коментира посланик Пакурецу. Той изрази необходимостта от координация и регионална солидарност на двете страни, като заяви, че България и Румъния следва да се третират като едно цяло и да работят съвместно за постигането на целите си на европейско ниво.

Министър Лукарски изрази готовност за продължаване на разговорите и усилията по формулиране на конкретни мерки за постигане на очертаните в рамките на срещата съвместни приоритети на двете страни.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?