България приветства преговорите по иранската ядрена програма

България приветства положителното развитие на преговорите по иранската ядрена програма и постигнатото споразумение в Женева и се надяваме да бъде намерено окончателно и взаимно приемливо решение, заяви външният министър Кристиан Вигенин, след като се срещна със заместник-министъра външните работи на Иран Маджид Тахт-Раванчи.

 

България цени високо традиционните отношения с Иран и вижда значителен потенциал за двустранно сътрудничество в сфери от взаимен интерес, казал Вигенин, цитиран от пресцентъра на външно министерство.

 

От своя страна д-р Тахт-Раванчи отбеляза, че постигнатото споразумение по иранската ядрена програма е от полза както за Иран, така и за останалите страни.

 

"Единственият начин да имаме един по-добър свят е всички да се чувстваме победители. За щастие, точно това се случи в Женева", каза той. По думите му новото правителство в Техеран е изпратило ясно послание, че е готово да води политика на приятелство, откритост и стремеж към по-добро разбиране.

 

Министър Вигенин и заместник-министър Тахт Раванчи обсъдиха развитието на двустранните отношения, като набелязаха областите, в които сътрудничеството и диалогът да бъдат активизирани, при отчитане на динамиката на въпросите, свързани с ядрената програма на Иран, и наличието на санкционен режим. Сред сферите от взаимен интерес бяха откроени търговията, енергетиката, културата и образованието.

 

Кристиан Вигенин и д-р Маджид Тахт-Раванчи обмениха мнения и по въпроси от международен и регионален характер, включително и кризата в Сирия. Двамата се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсено политическо решение на сирийския конфликт и изразиха надежда за успех на предстоящата конференция "Женева-2", съобщиха още от МВнР.

 

Двамата бяха единодушни, че остава нереализиран потенциал в областите на търговско-икономическото сътрудничество, като паралелно с отпадането на част от санкциите, трябва да се работи за неговото разширяване. Като евентуални стъпки в тази посока министър Вигенин и д-р Тахт Раванчи посочиха подновяването на редовните политически консултации между външните министерства на двете страни, подготовка за провеждането на срещи на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество и на Смесения комитет по туризъм.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?