България продължава да се влошава като място за бизнес

Падна с девет позиции в класацията на Световната банка Doing business 2019

България продължава да се влошава като място за бизнес

България продължала да влошава условията си за развиване на бизнес и за трета поредна година пада в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес 2019" (Doing Business 2019), разпространен в сряда.

Страната ни е паднала от 50-то на 59-то място, постигайки общ резултат от 71.24 от оценките на различни критерии като започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори. 

Най-добрият ни резултат досега е през 2015 г. - 37-о място.

По-добро място за правене на бизнес в сравнение с България в момента са Хърватия, Румъния, Кипър, Черна гора, Сърбия. Все пак страната ни не е с най-нисък резултат в Европа. Под нас са страни като Люксембург (66-о място) и Гърция (72-о).

На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, следвана от Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Грузия, Норвегия, САЩ, Великобритания и Македония.

В дъното на класацията са Сомалия (190 място), Еритрея (189 място) и Венецуела (188 място).

Както и през миналата година, страната ни се представя най-добре по отношение на трансграничната търговия, където заема 21-о място в света, запазвайки позицията от последните две години.

България отчита много добри показатели за времето и цената, които отнемат разрешителните за строеж. Страната е на 37-о място в класацията.

Влошаваме резултатите в защитата на миноритарните собственици, където сме класирани на 33-а позиция, докато година по-рано обаче сме били на 24-а позиция. Същото е при представянето на страната по отношение на изпълнението на договорите (42-о място от 40-о през 2017 г.) и получаването на разрешения за строителство (37-о място). Сериозен срив има при кредитирането, където страната ни е на 60-о място, докато преди година е била на 42-а позиция.

Най-слаба е оценката по показателите свързване с електричество (където България е едва 147-а), започването на бизнес (99-а) и плащането на данъци (92-а).

От началото на изготвянето на доклада "Да правиш бизнес" през 2003 година той е вдъхновил над 3500 реформи в единайсет области на бизнес регулации, измервани от този документ, се посочва в съобщението на неговия сайт.

Тази година се отчита връх в реформите по света - 128 икономики са предприели рекордните 314 реформи за периода 2017-2018 година. Общо 128 икономики съществено са подобрили регулацията си, като са улеснили правенето на бизнес във всички измервани от доклада области.

Най-значителен напредък отбелязват Афганистан, Джибути, Китай, Азербайджан, Индия, Того, Кения, Кот д'Ивоар, Турция и Руанда.

По света регистрирането на компания сега отнема средно 20 дни и струва 23 процента от дохода на глава от населението спрямо 47 дни и 76 процента от дохода на глава от населението през 2006 година.

Според доклада средното време за подготовка, внасяне и плащане на данъците е спаднало от 324 часа през 2005 г. на 237 часа през 2017 г. 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?