България работи за общ поречен туристически бранд на дунавските страни

България работи за общ поречен туристически бранд на дунавските страни

България иска да разшири сътрудничеството си с дунавските държави по разработването на общ поречен туристически бранд, стана ясно по време на генералната асамблея на Дунавския компетентен център, състояла се за пръв път в София. Центърът е дейна регионална платформа за сътрудничество в туризма и инициатор на много нови проекти, които страната ни подкрепя.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТучаства от средата на 2012 г. в изпълнението на транснационална програма за културни маршрути, чиито основни акценти са римското наследство и ено-културата, посочи по време на срещата зам.-министърът по туризма Иво Маринов. Друг изключително важен съвместен проект с МИЕТ е DanubeHIKE "HikingTourismalongtheDanube”("Пешеходни маршрути по поречието на Дунав") за развитие на мрежи от такива дестинации. Ведомството е подготвило електронен наръчник за създаване на пешеходен туристически продукт с общи критерии за качество на услугите. В него има информация за инфраструктурата в региона, малки и средни предприятия за туристически услуги - настаняване, ресторантьорство, екскурзоводство, данни за местни занаяти, кулинарни традиции, винопроизводство, културни обекти и др.

 

От МИЕТ посочват, че тази седмица във Виена стартира международният проект TRANSDANUBE, чийто акцент е устойчивото и балансираното развитие на туризма в региона. Предвижда се да заработи електронна платформа danube.travel, която ще включва регионалните туристически продукти.

 

България и Румъния са координатори на приоритетната област за насърчаване на културата и туризма. Вече се насочваме към систематизиране на усилията на всички включени страни за мониторинг и анализ на туристическата дейност, каза още Иво Маринов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?