България ще има културен център в Истанбул

България и Турция ще имат свои културни центрове съответно в Истанбул и София. Това ще стане на базата на междуправителствен меморандум между двете страни, проектът за който беше одобрен от правителството.

Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Въпросите, свързани с имуществото, което ще им се предостави, и цялото финансово обезпечаване ще бъдат подробно описани в допълнителна спогодба.

Кабинетът одобри на днешното си заседание и петгодишна програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство. Тя включва опазване на исторически обекти на територията на двете страни.

България планира проучвания в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг. Ще се направи заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в село Коюн Баба, на бившата българска мъжка гимназия в Одрин.

Ще се подготвят и проекти за реставрация на българския метох при църквата “Св. Стефан” и на сградата на екзархията, както и за отводняване на дворното пространство на църквата “Св. великомъченик Георги”. Българските гробища в Одрин ще бъдат благоустроени, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?