България ще има търговско представителство в Ирак от 2014 година

Търговско представителство на България ще бъде открито в Ирак следващата година, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

"Вярваме, че това ще стимулира в голяма степен директните контакти между българските и иракските компании и ще се избегне практиката за оскъпяване на българската продукция от наличието на посредници от други страни“, каза министърът.

 

Според Стойнев най-перспективните стоки за експорт са българските торове и сескостопански препарати, лекарства, електрическа и електронна апаратура, продукти на черната и цветната металургия, стоки от леката промишленост.

 

Ирак е перспективна дестинация и за взаимен инвестиционен обмен, отбеляза министърът.

 

Той припомни, че редица български компании имат дългогодишен опит в Ирак при изграждането на важни транспортни, промишлени, инфраструктурни обекти.

 

"Безспорен успех в съвместната ни работа е решението да се създаде българо-иракска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество", каза Стойнев.

 

В петък бе подписано споразумение за икономическо и научно сътрудничество между България и Ирак по време на заключителното заседание на Смесения комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество.

Споделяне

Още от България