България ще преговаря до последно с "Фолксваген" за завода

България ще преговаря до последно с "Фолксваген" за завода

Българското правителство не се е отказало да привлече инвестицията на германския автомобилен концерн "Фолксваген" у нас, макар миналата седмица да излезе неофициална информация, че е предпочетена Турция за вложението от 1 млрд. евро. Официалното решение обаче все още не е взето. По последни данни се очаква такова да има в средата на август,.

"Един наистина много динамичен конкурс, в който ние участвахме, процедура, и все още участваме. България се представи изключително добре. Още не е приключила процедурата. Няма окончателно решение и българското правителство не се е отказало от това този стратегически инвеститор да дойде в България“, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в сряда след среща при премиера Бойко Борисов по въпроса. В нея участва и бившият президент Росен Плевнелиев като член на Управителния съвет на автомобилния клъстер, който е в основата на преговорите с автомобилостроителя

Страната ни продължава да преговаря с германския концерн до последно стана ясно от думите на Караниколов и Плевнелиев.

"Има две алтернативи за тях - едната е Турция, другата е България. Всяка една от държавите до последно ще използва своите възможности, за да наклони в една или друга полза решението. Всеки стратегически инвеститор от класата на "Фолксваген“ никога няма да се остави да бъде зависим единствено и само от една държава и една локация, която едва ли не след месеци наред преговори да се провали. Ние наблюдаваме с тревога какво се случва в Турция от гледна точка на правата на гражданите, от гледна точка на потенциални санкции от страна на Съединените щати, Европейския съюз. Същевременно ние играем честно“, коментира Плевнелиев.

"Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала със страна като Турция е огромен успех за България“, допълни той.

"Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е огромен успех. Продължаваме да бъдем активни и да работим заедно - достойно и на всички фронтове“, добави бившият президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?