България ще прилага Истанбулската конвенция, ако ЕС я приеме

България ще прилага Истанбулската конвенция, ако ЕС я приеме

България ще трябва да прилага Истанбулската конвенция, без значение от решението на Конституционния съд, ако тя стане част от законодателството на Европейския съюз. Това коментира юристът проф. Атанас Семов в сряда пред БНР. Той все пак напомни, че България има опция да блокира части от конвенцията – ако държавата обяви, че някои норми противоречат на "националната ни конституционна идентичност"

"Истанбулската конвенция, която няма да бъде ратифицирана от България, понеже е несъвместима с българската конституция, много скоро ще стане договор на ЕС, навярно още в рамките на австрийското председателство и като договор на ЕС ще се прилага и в България. Всяка държава в съюза е длъжна да изпълнява европейските правни норми. Правовият ред на ЕС има върховенство пред вътрешното право на всички държави-членки, включително и пред конституциите на държавите", обясни проф. Семов.

Юристът допълни, че чл. 4 от Договора на ЕС все пак дава възможност за изключения, ако България изрично съобщи за несъвместимост на конвенцията с конституционната идентичност.

"България трябва да направи прочит на понятието за национална конституционна идентичност и евентуално да откаже прилагане на отделни разпоредби от конвенцията, което правото на ЕС допуска", коментира Семов.

Според него текстовете от конституцията, свързани с традиционното разбиране за семейството и неговата роля, могат да бъдат прочетени като изразяващи българската национална конституционна идентичност. В тази връзка според него трябва да бъде изтъкната и демографската катастрофа.

За решението на Конституционния съд и част от коментарите за него, че е обслужило политиците, Семов каза, че е нормално КС да проявява политическа чувствителност.

"Водещото в ролята на Конституционния съд винаги е опазването на върховенството на конституцията, но винаги един Конституционен съд задължително трябва да проявява и политическа чувствителност, адекватност към обществените вълнения, към обществените ценности и към обществените страхове“, каза преподавателят по право в Софийския университет.

Той добави, че такава роля през годините са изпълнявали и Конституционният съвет на Франция, и Конституционният съд на Германия.

В края на миналата седмица българският Конституционен съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на основния ни закон. КС призна, че конвенцията е единственият по рода си всеобхватен акт на международното право, който адресира домашното насилие и в частност насилието над жените. В същото време КС обяви, че конвенцията размива граници между двата пола с въвеждането на чуждото понятие "джендър" (социален пол).

 

В своето особено мнение конституционните съдии Румен Ненков и Георги Ангелов обявиха мнозинството в КС, че с това решение са обслужили интересите на политици от всякакви цветове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?