България ще продава на Малта спестени парникови емисии

България ще продава на Малта спестени парникови емисии

България ще подпише с Малта споразумение за продажбата на спестени парникови емисии, реши правителството на редовното си заседание в сряда.

Според еврорегламент всяка страна членка на ЕС може да търгува с въглеродни квоти, ако е изхвърлила във въздуха по-малко от разрешените ѝ.

Бъдещата сделка с Малта обхваща въглеродните емисии от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) – транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. Всяка еврочленка има национални цели за периода 2013-2020 г. България може да повишаване на емисиите от секторите извън ЕСТЕ с не повече от 20% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г.

Когато емисиите на парникови газове на държава-членка са по-малки от определения лимит за тази година, 5% от него може да бъдат продавани на други държави-членки чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач, а излишъкът да бъде прехвърлян като запас за следващи години и да се предоставя на бъдещи производства.

За 2013 и 2014 г. България е преизпълнила целта си и разполага с излишъци на за прехвърляне и продажба. Страната ни ще разполага със значителни излишъци и до края на 2020 г., в резултат от преизпълнение на целта си, посочват от Министерския съвет.

Средствата от продажбата ще бъдат използвани за дейности по смекчаване и адаптация към климатичните промени и ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?