България ще разполага с 804 млн. лв. за справяне с последиците от Covid-19 през 2021 г.

България ще разполага с 804 млн. лв. за справяне с последиците от Covid-19 през 2021 г.

България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента React-EU за справяне с последиците от пандемията през 2021 г. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Министерския съвет,  който одобри финансовото разпределение  на средствата по оперативните програми 2014 - 2020 г., съобщи правителствената информационна служба.

Допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало, уточни Дончев.

"Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са програмите  "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност", добави вицепремиерът по еврофондовете.

Подкрепата по React-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г.

Средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

През 2021 година за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът "Топъл обяд" по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?